Jaki jest sekret dobrej pizzy? To przede wszystkim dobre ciasto, ale również wybór odpowiedniego rodzaju sera.
Tradycyjną włoską pizzę przyrządzamy z mozzarellą, to już jej przeróżne lokalne odmiany niekoniecznie. Do wyboru mamy szeroki wachlarz różnego rodzaju serów. Na pizzy sprawdzi się ser żółty Gouda, ser Podlaski (np. MSM Mońki). Po podgrzaniu dobrze się topią i ciągną, wydobywając smak dania.
Pizza z serem Podlaskim MSM Mońki, pieczarkami i świeżymi pomidorami
Składniki
Składniki na ciasto:
1 kg mąki
30 g drożdży
0,6 l letniej wody
olej, szczypta cukru
1 łyżeczka soli
Sos pomidorowy:
300 g pomidorów krojonych pelati
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz do smaku
Farsz pizzy:
300 g sera żółtego Podlaskiego MSM Mońki
250 g świeżych pieczarek
2 garście oliwek
2 świeże pomidory
oregano, listki świeżej mięty
Sposób przygotowania
Mąkę przesiać do miski przez sito, dodać sól i wymieszać. Do wody dodać cukier, drożdże i dobrze wymieszać. Wlać roztwór do mąki i odstawić na 10 min., żeby drożdże zaczęły pracować. Powoli wlewając olej, zarobić ciasto. Odstawić na 10 min. Ponownie wyrobić i uformować kulki. Pozostawić do wyrośnięcia, uformować placek. Wszystkie składniki do sosu pomidorowego dokładnie wymieszać i posmarować nim placek. Następnie posypać startym serem, ułożyć pokrojone w cząstki pomidory i plasterki pieczarek, a oliwki w całości. Posypać oregano i upiec w temp. 280-330°C. Po upieczeniu udekorować listkami mięty.