1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Dwa przepisy na zimowe kawy

Dobrze przyrządzona kawa skutecznie zrekompensuje brak słońca. (Fot. iStock)
Mieszkańcy Ziemi rocznie wypijają 400 miliardów filiżanek kawy. Każdy z nas ma ulubione sposoby przyrządzania tego napoju. O jakich dodatkach do kawy warto pomyśleć, gdy na zewnątrz coraz chłodniej?

– Jesiennie i zimowe miesiące to czas, kiedy warto zaopatrzyć się w coś, co pomoże nam zrekompensować sobie brak słońca. Dobrze przyrządzona kawa jest na to fantastycznym sposobem – mówi Jarosław Walczyk, mistrz kulinarny. – Kiedy mamy możliwość zaszycia się w domu z dobrą książką i filiżanką cudownie pachnącego wywaru polecam pokuszenie się o wypróbowanie bardziej złożonych kompozycji.

2 przepisy na zimowe kawy

Gingerbread Coffee

(Fot. iStock)

Aromat cynamonu i imbiru najbardziej kojarzą się z Bożym Narodzeniem, ale kawa piernikowa dobrze sprawdzi się w każdy chłodny dzień.

Składniki:

  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • odrobina mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki melasy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki mocnej kawy
  • 1 szklanka mleka (do wyboru: mleko migdałowe, mleko sojowe itp.),
  • cukier

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki należy wymieszać w garnuszku i zagotować. Po przelaniu do kubka kawę można udekorować bitą śmietaną i lekkim piernikiem.

Chili Latte

(Fot. iStock)

Kawa w połączeniu z ostrym smakiem papryczki chili jest propozycją dla odważnych – błyskawicznie rozgrzewa, a jej charakterystyczny aromat przyjemnie pobudza kubki smakowe. Chili Latte można przygotować zarówno z mieloną, jak i świeżą chili, dodając kilka ziarenek albo dużą szczyptę przyprawy – w zależności od smakowych preferencji. Kawa bardzo dobrze komponuje się z gorzką czekoladą, więc osoby o delikatniejszym podniebieniu mogą złagodzić ostrość papryki, dodając kakao lub rozpuszczoną czekoladę.

Składniki:

  • 75 ml kawy (średnio mocnej)
  • kakao deserowe
  • woda lub mleko do przygotowania kakao
  • chili (szczypta suszonej przyprawy lub kawałek papryczki)
  • listek mięty lub miętowa posypka

Sposób przygotowania:

Kawę wlej do wysokiej szklanki. Przygotuj kakao według instrukcji na torebce, wlej do kawy. Dodaj chili. Napój udekoruj listkiem mięty lub miętową posypką. Chili Latte można podawać jako ciepłą kawę, ale także w wersji mrożonej – wystarczy schłodzić napój, a przed podaniem dodać do niego kruszony lód.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze