1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Sałatka z pieczonej dyni i brukselki z orzechami pekan i żurawiną

Sałatka z pieczonej dyni i brukselki z orzechami pekan i żurawiną

Bakalland
Dynia pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie zawsze ceniono jej walory lecznicze. Do Europy trafiła już w XVI w. i podbiła kontynent. Dziś jest składnikiem śniadań, obiadów, deserów i kolacji.

Dynia ma rewelacyjny wpływ na nasze zdrowie i urodę, a w połączeniu z bakaliami, tworzy doskonałą bombę witaminową, która przyda się nam podczas jesiennych wieczorów.

Składniki
1 duża dynia Hokaido 0,5 kg brukselki 100 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland 70 g orzechów pekan Bakalland 1 cytryna 1 łyżka płynnego miodu kilka łyżek pikantnej smakowej oliwy ól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Dynię dokładnie myjemy i kroimy w drobną kostkę (proponowany gatunek dyni nie wymaga obierania jej ze skóry), brukselkę przecinamy na połówki. Tak pokrojone warzywa, przekładamy do brytfanny. Skrapiamy sokiem z połówki cytryny i polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut. Do gotowych, wystudzonych warzyw dodajemy suszoną żurawinę, orzechy pecan, sok z pozostałej połowy cytryny i łyżkę miodu, w razie konieczności doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę, możemy wyłożyć na talerz.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze