Śródziemnomorska shakshuka to pomysł na pyszne śniadanie z jednego garnka. Odpowiednio doprawiona aromatycznymi przyprawami i ziołami zaskoczy wszystkich domowników.
Twoje śniadanie nie musi być monotonne. Wystarczy, że połączysz jaja z warzywami: cebulą, bakłażanem i pomidorami i przygotujesz przepyszną shakshukę – jajka sadzone w sosie warzywnym. Pomysłowe przepisy na śniadanie poleca ekspert programu „Kulinarnie Mocni”, Szef Kuchni Kamis, Maciej Wawryniuk.
Składniki
2 łyżki oleju
1 cebula
1 mały bakłażan
1 cukinia
1 puszka pomidorów krojonych
6 jaj
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól
miks przypraw np. marki Kamis: 3 łyżki cukru, 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżka papryki, 1 łyżeczki pieprzu młotkowanego, 2 łyżeczki nasion kminku, 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1 łyżeczka kurkumy, ½ łyżeczki chili, ½ łyżeczki mielonego cynamonu
Sposób przygotowania
Przyprawy dokładnie wymieszaj. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Na patelnię wrzuć pokrojonego w grubą kostkę bakłażana i cukinię. Warzywa smaż przez około 10 min. Następnie dodaj łyżkę mieszanki przypraw Kamis i pomidory. Duś przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą. Następnie zrób 6 wgłębień w sosie łyżką i wbij w nie jajka. Skakshukę przykryj i gotuj na małym ogniu ok. 10-12 min. Na koniec posyp natką pietruszki i podawaj z chrupiącym pieczywem.