Zimowa dieta powinna powinna nie tylko dostarczać organizmowi odpowiednie składniki odżywcze, ale i rozgrzewać go. Dlatego bardzo ważne jest, aby nie zabrakło w niej ciepłych potraw, zwłaszcza zup z dodatkiem aromatycznych przypraw.
                        
Oto przepis, który poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Zupa chlebowa z czosnkiem, serem i wędzoną kiełbaską
Składniki:
 - 500 g chleba razowego żytniego
  - 3 łyżki oleju rzepakowego
  - 2 łyżki masła
  - 2 średnie cebule
  - 4 ząbki czosnku
  - 2 l rosołu lub bulionu
  - ½ łyżeczki kminku
  - 250 g wędzonej kiełbasy
  - 150 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki
  - bagietka pszenna lub żytnia
  - sól, pieprz i majeranek do smaku
 
Wykonanie: Chleb pokroić w średnią kostkę i wysuszyć w piekarniku. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki i zeszklić na oleju połączonym z masłem. Dodać wysuszone pieczywo i wszystko razem chwilę podsmażyć, uważając, żeby nie przypalić czosnku, a następnie polać rosołem. Gotować dziesięć minut. Zmiksować, doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. Gdyby zupa zbytnio zgęstniała, dolać więcej rosołu. Do gotowej zupy dodać pokrojoną i podsmażoną na złoty kolor kiełbasę oraz posypać tartym serem. Podawać z grzankami z serem, zapieczonymi na złoty kolor. Smacznego!