1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Pstrąg faszerowany serem i ziołami

Lato to niewątpliwie czas, kiedy w kuchni panują ryby i owoce morza. Warto jednak poznać możliwości kulinarne nie tylko odmian słonowodnych, ale i słodkowodnych. Apetycznym i prostym w przygotowaniu sposobem na obiad jest zapiekany pstrąg z sycącym nadzieniem serowo-ziołowym.

Składniki:

  • 4 pstrągi świeże patroszone
  • 150 g sera Podlaskiego MSM Mońki
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • 3 łyżki świeżych posiekanych ziół (rozmaryn, szałwia, melisa, tymianek, natka pietruszki)
  • sól, pieprz i płatki chili do smaku
  • olej rzepakowy

Wykonanie:

Pstrągi umyć i osuszyć. Doprawić solą i pieprzem a następnie odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Ser pokroić w paseczki, dodać posiekany czosnek i zioła, posiekane masło oraz płatki chili do smaku. Wszystko wymieszać. Powstałym farszem wypełnić pstrągi. Następnie natłuścić olejem i upiec w rozgrzanym do 180oC piekarniku na złoty kolor (około 25-30 minut).

Smacznego!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze