Śniadanie jest ważnym posiłkiem, którego nie wolno pomijać w codziennym żywieniu. To ono daje nam energię na cały dzień. Pozwala efektywnie pracować i funkcjonować
- mówią Karolina i Maciej Szaciłło zdradzając przepisy na zdrowe i pomysłowe śniadania.
Maciek Szaciłło: Świeżo mielone (najlepiej w młynku do kawy) siemię lniane to chyba najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia i poprawienie przemiany materii. Zawiera ono nie tylko cenne nienasycone kwasy omega-3, które regulują poziom cukrów i cholesterolu we krwi, wspierając tym samym odchudzanie. Siemię to również bogate źródło błonnika (zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego). Ten ostatni pomaga utrzymać prawidłową florę bakteryjną, poprawia perystaltykę jelit, wchłanianie składników odżywczych i zapewnia uczucie sytości na dłuższy czas. Na dodatek siemię z płatkami owsianymi i mlekiem owsianym bardzo dobrze smakuje!
1. Muesli na przemianę
Składniki:
- 3 łyżki płatków owsianych
- 200 ml mleka roślinnego (np. owsianego lub ryżowego)
- 2-3 łyżki świeżo mielonego siemienia lnianego
- owoce do podania (do wyboru): plasterki bananów (najlepiej ekologicznych), maliny, borówki, truskawki lub inne sezonowe owoce
Sposób przygotowania: Płatki zalewamy na noc mlekiem roślinnym. Rano dodajemy siemię lniane, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Podajemy z wybranymi owocami.
Karolina Szaciłło: Odżywia, oczyszcza i wzmacnia krew. Jakby tego było mało, chlorofil z zielonych listków tylko jednym atomem różni się od heminy (cząstek składowych hemoglobiny). W heminie jest żelazo, a w chlorofilu - magnez. Kumuluje on również energię słoneczną, zasilając tym samym naszą dzienną baterię (i zmniejszając łaknienie).
2. Zielony szejk z siemieniem lnianym
Składniki:
- 1 dojrzałe mango lub 2 dojrzałe brzoskwinie/nektarynki
- 1/2 banana (najlepiej ekologicznego)
- 1/2 dojrzałego awokado
- 2 łyżki świeżo mielonego siemienia lnianego
- garść liści młodego szpinaku
- sok z cytryny do smaku
- 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny (opcjonalnie)
- 250 ml wody
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki miksujemy na jednolity płyn. Podajemy świeżo po zmiksowaniu.
Karolina Szaciłło: W naszym redukującym wagę menu nie mogło zabraknąć prosa. Kasza jaglana jest prawdziwą kopalnią krzemu i rozluźniającego układ nerwowy magnezu. Choć ma dość wysoki indeks glikemiczny, zawiera więcej białka (w porównaniu z innymi zbożami), dlatego nie powoduje gwałtownych skoków stężenia glukozy we krwi. Pamiętajmy również, że wartość indeksu glikemicznego posiłku zmniejszamy poprzez dodanie do niego produktów spożywczych z błonnikiem, takich jak owoce i warzywa. Kasza jaglana jest najbardziej zasadową ze wszystkich kasz. Przede wszystkim jednak połączona z wiórkami, mlekiem kokosowym i owocami sezonowymi może wcielić się w rolę nie tylko pełnowartościowego śniadania, ale również zdrowego deseru.
3. Krem jaglano-kokosowy z owocami
Składniki:
- 75 g kaszy jaglanej
- ok. 300 ml wody
- 150 ml mleka kokosowego dobrej jakości (minimum 75% miąższu kokosowego, bez konserwantów)
- 1 łyżka ksylitolu lub syropu klonowego, lub słodu jęczmiennego, buraczanego bądź ryżowego
- ziarenka z 1/2 laski wanilii (opcjonalnie)
- do podania: owoce sezonowe (np. maliny, borówki, jagody, truskawki); 2 łyżki wiórków kokosowych prażonych na suchej patelni
Sposób przygotowania: Zagotowujemy kaszę jaglaną z wodą. Zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy pokrywką. Gotujemy, aż ziarenka będą się całkowicie rozpadać i wchłoną cały płyn (ok. 20 minut). Kaszę miksujemy z pozostałymi składnikami (z wyjątkiem dodatków) na jednolity krem. Podajemy z wybranymi owocami sezonowymi, posypane prażonymi wiórkami kokosowymi
Więcej ciekawych przepisów znajdziecie w książce "Jem (to co) kocham i chudnę" Karoliny i Macieja Szaciłło, Wydawnictwo Zwierciadło.