Składniki:
800g obranych ziemniaków
4 duże ogórki
400ml jogurtu naturalnego
1 garść koperku
800g mieszanego mięsa mielonego
1 jajo
300g czerstwej bułki wrocławskiej
200-300ml mleka
1 garść natki pietruszki
1 garść lubczyku
mąka pszenna
1 szczypta gałki muszkatołowej
1 mała cebula
sól i pieprz do smaku
Ziemniaki ugotuj i przypraw odrobiną masła i gałki muszkatołowej. Ogórki obierz i pokrój w talarki. Wymieszaj z jogurtem i posiekanym koperkiem. Przypraw solą i pieprzem. Wstaw do lodówki.
Czerstwą bułkę namocz w mleku, odciśnij i dodaj do mięsa mielonego. W ActiFry przesmaż posiekaną cebulę i dodaj do mięsa. Dodaj posiekane zioła i rozbite jajo. Przypraw solą i pieprzem.
Z masy ulep małe kulki. Obtocz w małej ilości mąki i przesmaż w ActiFry. Zaczynaj obsmażać małymi partiami- nie wrzucaj wszystkich kotlecików naraz. Podlej małą ilością wody. Podaj z ziemniakami i mizerią.
Tradycyjna potrawa w wersji light dla tych którzy dbają o linię oraz o zdrowie.
Przepis opracował Grzegorz Łapanowski dla