1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Pstrąg potokowy z jabłkiem i majerankiem

Pstrąg potokowy z jabłkiem i majerankiem

Przepis na 4 porcje; Czas przygotowania: 30 minut ; Czas gotowania: 15minut ; Składniki: 2 pstrągi (każdy do 350g) 2 małe jabłka 8 cienkich plastrów boczku wędzonego 1 cytryna majeranek 1 łyżka masła 1 cebula biała 2 ząbki czosnku 8 młodych ziemniaków garść koperku sól i pieprz do smaku

Przepis na 4 porcje; Czas przygotowania: 30 minut ; Czas gotowania: 15minut ;

Składniki: 2 pstrągi (każdy do 350g) 2 małe jabłka 8 cienkich plastrów boczku wędzonego 1 cytryna majeranek 1 łyżka masła 1 cebula biała 2 ząbki czosnku 8 młodych ziemniaków garść koperku sól i pieprz do smaku Pstrągi oczyść, odetnij głowy i ogony. Podziel na ładne filety. Każdy filet przetnij na 2 części. Jabłka umyj, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Cebule i czosnek posiekaj. Połącz z jabłkami. Dopraw majerankiem i siekaną natką pietruszki. Dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz nakładaj między dwa płaty ryby ułożone skórą na zewnątrz.

Każdą porcję zawiń w dwa plastry boczku. Na patelni obsmaż bardzo krótko ryby owinięte w boczek a następnie na tacy do gotowania gotuj przez 10-15minut. Razem z rybą gotuj również młode ziemniaki (wstaw do gotowania wcześniej niż rybę). Ziemniaki przed podaniem przypraw posiekanym koperkiem oraz roztopionym masłem z solą i pieprzem.

Świetne źródło witaminy B12 niezbędnej między innymi do prawidłowego wchłaniania żelaza z przewodu pokarmowego.

Przepis przygotował Grzegorz Łapanowski dla 

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze