1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Pasteis de Bacalhau (krokiety z dorsza)

Pasteis de Bacalhau (krokiety z dorsza)

Solony i suszony, dorsz, czyli bacalhau, to podstawa wielu tradycyjnych portugalskich dań. Podobno istnieje ponad 365 przepisów z jego udziałem (po jednym na każdy dzień roku), a niektórzy twierdzą nawet, że jest ich ponad tysiąc. Każdy region Portugalii ma swój unikalny sposób jego przyrządzania. Spróbowanie bacalhau to punkt obowiązkowy wycieczki do tego kraju. My proponujemy krokiety z dorsza.

Potrzebne składniki:

* 80 dkg ziemniaków * 50 dkg filetów z dorsza * jajko * 2 żółtka * sól * pieprz * nać pietruszki * 3 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

1.Ugotować filety z dorsza w niewielkiej ilości wody (ok. 15 minut).

2.Ugotować ziemniaki w łupinach, obrać i utłuc na jednolitą masę.

3.Drobno pokroić dorsza i wymieszać go z ziemniakami, dodając jajka, posiekaną nać pietruszki, sól i pieprz.

4.Uformować krokiety i smażyć na oleju na ładny, złoty kolor.

Więcej informacji na temat Portugalii można znaleźć na stronie: oraz na Facebook’u

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze