Niektórzy kabaczkiem nazywają zieloną cukinię, a cukinią tylko tę żółtą. Są i tacy, którzy mówią, że jest zupełnie odwrotnie. Tymczasem okazuje się, że jedno i drugie to to samo.
Podobno w tym sezonie cukinia obrodziła. Trzeba zatem się nią nasycić, przyrządzając na różne sposoby. A jest ich naprawdę mnóstwo. Oto tylko kilka z nich.
Przepisy pochodzą z archiwum „Zwierciadła”
500 g cukinii
4 dojrzałe pomidory
2 słodkie cebule
4 ząbki czosnku
200 g rolady koziej
2 jajka
sól i pieprz do smaku
oliwa do smażenia
posiekane świeże zioła: szałwia,mięta, koper i natka po 1 łyżeczce
Na patelni zeszklij na oliwie cebule pokrojone w półkrążki i plasterki czosnku. Odłożyć.Na tej samej patelni podsmaż partiami plasterki cukinii.
Pomidory obierz ze skórki i pokrój w plastry. Formę do zapiekania posmaruj oliwą.
Ułóż plasterki cukinii, cebulę i czosnek i plastry czosnku. Powinny wyjść dwie warstwy. Każdą warstwę warzyw posyp solą i pieprzem. Na wierzchu ułóż pokruszoną roladę kozią.
Jajka roztrzep w kubeczku, dodaj sól i pieprz i polej warzywa.
Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Zapiekaj 20-25 minut, aż wierzch się zrumieni.Wyjmij z pieca i posyp świeżymi ziołami.
Dobrze smakuje ze schłodzonym białym winem i kawałkiem dobrej bagietki.
2 cukinie
pęczek bazylii
cebula
sól, pieprz
liść laurowy, ziele angielskie
2 łyżki masła
Fot. iStock
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle, dodać pokrojoną cukinie i smażyć ciągle mieszając.
Kiedy warzywa zmiękną zalewamy je niewielką ilością wody i dodajemy przyprawy, dusimy pod przykryciem do miękkości Po wystudzeniu dodajemy bazylie i miksujemy na gładką masę Podajemy ze świeżym pieczywem i warzywami.
2 średnie cukinie ok. 600 g
1 większy ziemniak
3 łyżki mąki orkiszowej
150 g śliwek kalifornijskich
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka masła miękkiego
1 łyżeczka soli pieprz (opcjonalnie)
olej do smażenia
ręcznik papierowy do odsączania
Fot. iStock
Cukinie i ziemniaki zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, posyp solą, wymieszaj. Przełóż do sitka, zostaw na 15-20 minut, niech ścieknie z nich jak najwięcej wody. Na koniec całość dociśnij dłonią. Im mniej wody tym lepiej.
Odciśniętą cukinię i ziemniaki przełóż do miski, dodaj jajko, mąkę, posiekane śliwki kalifornijskie oraz posiekaną natkę pietruszki, całość dobrze wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej i smaż placki, wykładając ciasto łyżką stołową. Jeden placek – jedna łyżka ciasta.
Placki smaż z każdej strony na złoto-brązowy kolor.
kilka kolb młodej cukinii
Sos:
2 łyżki oliwy
1 łyżka sok z cytryny
1 łyżka musztardy Dijon
sól i pieprz do smaku
1 łyżka płatków migdałów prażonych
Fot. iStock
Przygotuj sos - połącz i dobrze wymieszaj składniki.
Cukinie umyj i osusz, pokrój w cienkie plastry obieraczką do warzyw.
Wstążki cukinii, polej sosem i posyp płatkami migdałów.
3-5 cukinii
4-5 cebul
bułka tarta
4-5 jajek
opakowanie mieszanki orzechów
olej rzepakowy
kasza manna
czosnek
pieprz ziołowy
oregano
sól i pieprz
Fot. iStock
Cebule obierz i pokrój w kostkę. Cukinie umyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Do cukinii dodaj cebulę, bułkę tartą i kaszę mannę.
Jaja roztrzep i wlej olej. Wyrób na jednolitą masę i dodaj posiekane orzechy. Dopraw do smaku solą, pieprzem i przyprawami.
Całość przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.
Piecz około godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C do zrumienienia. Po wyjęciu odstaw do wystygnięcia.