1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia – tym razem pod hasłem: rzemiosło

TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia – tym razem pod hasłem: rzemiosło

TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia (Fot. materiały prasowe)
TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia (Fot. materiały prasowe)
W trakcie tegorocznej edycji festiwalu TISZ będzie można dowiedzieć się nie tylko o lokalnych tradycjach rzemieślniczych przedwojennych sztetli i miast, ale także spotkać się ze współczesnymi rzemieślnikami.

Tisz (jid. stół) w tradycji żydowskiej oznacza radosny czas spędzany na jedzeniu, piciu, śpiewaniu i rozmowach przy wspólnym stole. To słowo przewodzi corocznemu Festiwalowi Żydowskiego Jedzenia, który co roku odbywa się w trakcie radosnego żydowskiego święta Sukot. Tegoroczna edycja, potrwa od 16-20 października 2024.

W trakcie pięciodniowej imprezy będzie można wziąć udział w spotkaniach kulinarnych, warsztatach i spacerach. Jednym z głównych motywów zbliżającego się festiwalu jest mąka i wypieki. Uczestnicy festiwalu będą mogli posłuchać opowieści o warszawskich młynach, wyszywać jidyszowe makatki i wyplatać koszyki na chleb, a także wspólnie z Alessią Di Donato, Rzymianką z urodzenia, szefową kuchni specjalizującą się cukiernictwie, wybrać się w polsko-włoską podróż przez wypieki.

Jak co roku przed muzeum POLIN powstanie kuczka, czyli świąteczny szałas, w którym obchodzi się święto Sukot. W piątkowy wieczór, po zgaszeniu świateł w muzeum, w głównym hallu muzeum odbędzie się uroczysta kolacja szabatowa.

Obchody Festiwalu Żydowskiego Jedzenia nie ograniczą się do muzeum Polin i muzealnej restauracji „Warsze”, która z okazji festiwalu przygotowała specjalne degustacyjne menu. Potraw kuchni żydowskiej będzie można również skosztować w trakcie trwania festiwalu w restauracjach Browaru Warszawskiego.

TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia - wybrane wydarzenia z programu

16 października (środa)

  • Żydowskie śniadanie na Targu - oprowadzanie z degustacją; godz. 11.00 – 12.30 Targ Kręglickich, ul. Zakroczymska 12
  • Sukotowe warsztaty kulinarne z Junoną Lamchą-Grynberg, 12.00 – 00.00, JCC Warszawa, ul. Chmielna 9a
  • Prosty ścieg – warsztaty wyszywania makatek; Muzeum POLIN, sala edukacyjna numer 3, godz. 18.00 – 21.00

17 października (czwartek)

  • Oto Obiekt - wokół chleba, godz. 18.00 – 20.00, Muzeum POLIN

18 października (piątek)

  • Szabatowa kolacja – plony jesieni; godz. 19.00 – 21.00; hol główny Muzeum POLIN

19 października (sobota)

  • Smakujemy Opatów - spacer po wystawie czasowej z degustacją; godz. 12.00 – 13.30; Muzeum POLIN
  • Wspomnienia na szkle malowane - warsztaty rzemiosła artystycznego; godz. 12.00 – 14.00; Państwowe Muzeum Etnograficzne, ul. Kredytowa 1
  • Historia w kuflu - browarnicza i kulinarna tradycja Woli - spacer z Browarami Warszawskimi; godz. 15.00 – 17.00; Browary Warszawskie, ul. Grzybowska 60

20 października (niedziela)

  • Opowieści o mące z Pragi – spacer śladami praskich młynów; godz. 11.30 – 13.00; Muzeum Warszawskiej Pragi
  • W szynku czy na handelku? – oprowadzanie po wystawie Muzeum Warszawy; godz. 12.00 – 13.00; Muzeum Warszawy, Rynek Starego Miasta 32
  • Smaki naszego domu – rodzinne warsztaty kulinarne w języku polskim; godz. 13.00 – 15.00; Muzeum POLIN
  • Chodź na bajgla – spacer miejski; godz. 13.30 – 16.00; start JCC, ul. Chmielna 9

Szczegółowy program wydarzeń i informacje na temat warunków uczestnictwa znajdziecie na stronie: polin.pl/pl/tisz2024

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze