1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Bruschetta z tuńczykiem i ciecierzycą

123rf.com
123rf.com
Bruschetta to włoska przystawka nazywana mniejszą siostrą pizzy. Prosta w przygotowaniu grzanka jest podstawą kuchni włoskiej.  Doskonale smakuje np. zapiekana z orientalnymi dodatkami.

Bruschetta sprawdzi się podczas uroczystego przyjęcia, ale i na nieformalne spotkanie ze znajomymi. Można przyrządzać ją na przeróżne sposoby, wykorzystując ulubione składniki. Jak przygotować bruschettę z dodatkiem orientalnego smaku?

Składniki
100 g cieciorki gotowanej (np. marki Jasmeen) 1 puszka tuńczyka (np. marki Sandra) 2 bagietki 1 cebula 1 papryka 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki soku z cytryny 1 natka pietruszki
Sposób przygotowania
Bagietki kroimy wzdłuż na połowę. Nacieramy je czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Paprykę kroimy na większe, podłużne kawałki, a cebulę w piórka. Następnie pokrojone warzywa podsmażamy na rozgrzanej wcześniej patelni. Odcedzamy tuńczyka i przekładamy go do miski, dodając do niego podsmażoną paprykę i cebulę. Na bagietkach układamy odcedzoną cieciorkę oraz przygotowany farsz. Bagietki wkładamy na około 8 minut do rozgrzanego piekarnika. Gotowe polewamy sokiem z cytryny oraz dekorujemy pietruszką.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze