Składniki
1 łyżeczka masła sklarowanego lub 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
1 por przekrojony wzdłuż (dokładnie umyty) i pokrojony w plasterki
1 cukinia (około 300 g) przekrojona wzdłuż i pokrojona w plasterki około 300 ml wody
1/2 łyżeczki tymianku
1/3 łyżeczki nierafinowanej soli
świeżo mielony pieprz do smaku
garść listków bazylii
1 łyżka zimnotłoczonego oleju (rzepakowego, lnianego lub z lnianki)
Sposób przygotowania
Na tłuszczu pod pokrywką dusimy pora. Uważamy, aby się nie przypalił. Co jakiś czas mieszamy. Po około 5 minutach dodajemy cukinię, wodę i tymianek. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie, a cukinia zacznie się lekko rozpadać. Dodajemy sól i pieprz. Tuż przed podaniem dodajemy listki bazylii i zimnotłoczony olej.