fbpx

Francuskie tosty z malinami na śniadanie

Francuski tost z malinami i kasztanowym miodem
Francuskie tosty z malinami i miodem dla miłośników słodkiego śniadania (fot. iStock)

Obowiązkowo w pięknych okolicznościach przyrody, na tarasie. Obowiązkowo z muzyką w tle. Obowiązkowo przy ulubionej lekturze. Obowiązkowo w piżamie. Obowiązkowo pysznie! Obowiązkowy zestaw słodki plus pierwsza kawa „szatan”. Obowiązkowo druga kawa z koglem moglem lub dulce de leche. Ale co z tym słodkim śniadaniem?! Dzisiaj bardzo proszę…

Składniki:

  • 2 kromki drożdżówki lub chałki (mogą być czerstwe)
  • 1 jajko od wiejskiej kury
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka masła klarowanego do smażenia
  • maliny wedle apetytu
  • miód (najlepiej kasztanowy) wedle uznania

Jajko rozkłócić widelcem na talerzyku. Dodać cukier z wanilią i wymieszać. Patelnię postawić na dość ciepłej płycie z łyżką masła klarowanego. Kromki drożdżówki maczać z obu stron w jajku i kłaść na rozgrzane masło. Smażyć krótko z obu stron, do lekkiego zrumienienia. Wykładać na talerz. Posypać pachnącymi malinami i polać kasztanowym miodem.

Autorka prowadzi blog kuchennymidrzwiami.pl