fbpx

Zupa podwójnie gęsia za kuchennymi drzwiami

Zupa podwójnie gęsia za kuchennymi drzwiami
fot.Anna Kamińska

Lubię ugotować garnek dobrej zupy.
Najpierw pojawia się na nią chęć.
Czasami niczym niezastąpiona.
Obmyślam składniki i przeglądam zakamarki mojej kuchni.
Sięgam po zapasy z zamrażarki.
Cieszę się na myśl o ciepłym nastroju w kuchni.
Lubię ten zupowy zapał i pielęgnuję go w sobie.
Bo zupa to coś bardzo domowego, bliskiego.
Daje poczucie bezpieczeństwa i cudownie syci.
W każdy czas.|Lubię ugotować garnek dobrej zupy.
Najpierw pojawia się na nią chęć.
Czasami niczym niezastąpiona.
Obmyślam składniki i przeglądam zakamarki mojej kuchni.
Sięgam po zapasy z zamrażarki.
Cieszę się na myśl o ciepłym nastroju w kuchni.
Lubię ten zupowy zapał i pielęgnuję go w sobie.
Bo zupa to coś bardzo domowego, bliskiego.
Daje poczucie bezpieczeństwa i cudownie syci.
W każdy czas.

Zupa z gąsek na gęsim rosole z lanymi kluseczkami

Składniki
  • Rrosół
  • skrzydła z gęsi
  • marchewka
  • pietruszka
  • seler kawałek
  • cebula
  • korzeń imbiru plasterek
  • pieprz czarny w ziarnkach 1 łyżeczka
  • liście laurowe 2 sztuki
  • sól do smaku
  • woda 1 litr
  • grzyby gąski mrożone 200 g
  • Lane kluski
  • jaja 2 sztuki
  • mąka 3 łyżki
  • kasza manna 1 łyżka
  • sól szczypta
  • woda z solą do gotowania klusek
Sposób przygotowania
  • Jajka wybić do naczynia, wymieszać widelcem. Dodać mąkę, sól i kaszę. Mieszać aż powstanie gładkie ciasto. Jeżeli jest gęste, wlać nieco wody.
  • Ciasto lać wąskim strumieniem na wrzącą wodę.
  • Wyjmować z garnka łyżką cedzakową i od razu rozkładać na talerze.
  • Mięso umyć, warzywa obrać i opłukać. Włożyć do garnka i zlać wodą. Po zagotowaniu zebrać szumowiny i zmniejszyć ogień tak, aby rosół tylko „mrugał”. Dodać przyprawy i cebulę podpieczoną na patelni. Gotować, aż mięso będzie zupełnie miękkie.
  • Przelać rosół przez sito do drugiego garnka, postawić na ogniu i dodać opłukane grzyby. Gotować 10 minut.
  • Marchewkę pokroić w kostkę i dodać do zupy. Doprawić solą i świeżym pieprzem.
  • Podawać z lanymi kluseczkami.
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze