1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Dlaczego czekolada jest taka dobra?

123rf.com
123rf.com
Czekolada to jedna z najpopularniejszych słodkich przekąsek. Dobra czekolada, która powstała z najwyższej jakości składników, może korzystnie wpływać na zdrowie i urozmaicać codzienne menu. Podpowiadamy, na co zwracać uwagę, sięgając po czekoladę. |Czekolada to jedna z najpopularniejszych słodkich przekąsek. Dobra czekolada, która powstała z najwyższej jakości składników, może korzystnie wpływać na zdrowie i urozmaicać codzienne menu. Podpowiadamy, na co zwracać uwagę, sięgając po czekoladę.

Właściwości czekolady Czekolada to nie tylko słodka dawka dobrego humoru, ale też wiele składników odżywczych, które bardzo dobrze wpływają na nasz organizm. Najwięcej drogocennych wartości odżywczych znajduje się w czekoladach gorzkich. W każdej tabliczce wysokiej jakości czekolady znajdziemy całą gamę witamin – a wśród nich B2, B3, B6, B12, A i E. Dzięki tłuszczom roślinnym, które zawiera, czekolada obniża zły cholesterol. Jednak to nie wszystko – mikroelementy, które znajdują się w czekoladzie, zwiększają odporność na infekcje, stymulują układ nerwowy, regulują układ krwionośny i napięcie mięśni. Tak więc czekolada jedzona z umiarem jest dobra na wszystko i dla wszystkich! Wykorzystanie czekolady Czekolada to produkt, który dzięki różnorodności oferowanych smaków i rodzajów umożliwia wykorzystywanie w rozmaity sposób. Dla pasjonatów gotowania na pewno jest nieodłącznym składnikiem deserowych eksperymentów. Osoby poszukujące nowych smaków mogą połączyć ją z nietypowymi składnikami, takimi jak mięsa czy ryby. Doskonale sprawdza się także połączenie czekolady ze świeżymi regionalnymi lub egzotycznymi owocami - w formie fondue. Długie zimowe wieczory z pewnością nie mogą się obejść, bez kubka czy filiżanki gorącej czekolady.

Czym się różni czekolada gorzka od czekolady deserowej?

Warto stać się świadomym konsumentem i nauczyć się odróżniać różne rodzaje czekolad. Przede wszystkim – czekolada musi zawierać przynajmniej 35% suchej masy kakaowej, natomiast mleczna to połączenie ziarna kakaowego, cukru i mleka. Najważniejszą cechą, która świadczy o jakości czekolady, jest  procentowa zawartość kakao. Takie produkty znajdziemy w ofercie słodyczy  Wawel, w której dostępne są zarówno czekolady deserowe z  43%  zawartością kakao (klasyczne, nadziewane oraz z dodatkiem owoców), jak również  dobrze już znana Gorzka Krakowska z 70% zawartością ziarna kakaowego, czy extra gorzka z zawartością nawet 90%.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze