1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Polacy kochają sery

W zeszłym roku kupiliśmy ich o siedem procent więcej, niż w 2010. I wydaliśmy na nie 1.66 miliarda złotych!

Producenci serów żółtych maja powód do dumy, jednak i tak pozostają w tyle za producentami twarożków - donosi Rzeczpospolita, cytując raport badawczej firmy Nielsen - ci drudzy w zeszłym roku zarobili 2,2 miliarda złotych.

Najgwałtowniej rośnie jednak popyt na sery tzw. premium - czyli ekskluzywne. Polskie wersje goud i parmezanów produkuje z powodzeniem SM Spomlek pod marką Old Poland: w zeszłym roku ich sprzedaż zwiększyła się o niemal 60 procent. Wczoraj firma - w prestiżowym Atelier Amaro, w którym kulinarne kombinacje z serem wymyslał Wojciech Modest Amaro - pokazała kolejny ser, który dołączy do Bursztyna, Rubina, Grand Radamera i Grand Goudy: Szafir. Wytrawny, głęboki, o jednolitej fakturze, z aromatem mango - tak opisuje ten ser Wojciech Styś, główny serowar SM Spomlek, odpowiedzialny za serię Old Poland.

Według badań Polacy są też coraz bardziej zainteresowaniu kupnem serów o wysokiej cenie: nie odstrasz ich już 100-150 zł za kilogram.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze