Składniki
- 1 mango pokrojone w paski
- kilka listków mięty
- 1 łyżka oleju
- 1/2 szklanki ziaren kukurydzy (na popcorn)
- 3/4 szklanki masła
- 1 1/2 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki syropu z agawy
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli + gruba sól do posypania
- 4 szklanki mleka
- 1 szklanka kukurydzy (świeżej, mrożonej, ew. z puszki)
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/4 laski wanilii
- sok z 1/2 limonki
Sposób przygotowania
Na sałatkę z mango: mango obrać, pokroić w paseczki, wymieszać z miętą i sokiem z limonki.
Na karmelowy popcorn: na odrobinie oleju zrobić popcorn z 1/4 szklanki kukurydzy. W małym garnuszku rozpuścić 1/4 szklanki masła, 3/4 szklanki cukru i syrop z agawy. Nie mieszać, podgrzewać przez około 15 minut. Zdjąć z ognia, dodać sodę i sól. Polać popcorn syropem, wymieszać, rozłożyć na blasze do pieczenia (syrop będzie bardzo szybko twardniał). Posypać grubą solą, ostudzić.
Na pudding: zrobić popcorn z pozostałej kukurydzy. Dodać do garnka mleko i świeżą kukurydzę i gotować na małym ogniu 30 minut. Jajka lekko ubić, dodać do 3/4 szklanki cukru wymieszanego z mąką kukurydzianą, wymieszać. Do jajek i cukru powoli wlać kukurydziane mleko, po czym przenieść miksturę z powrotem do garnka, nie przerywając mieszania, i gotować około 8 minut. Dodać wanilię i masło, podgrzewać jeszcze 10 minut. Zdjąć z ognia i przetrzeć przez sitko.
Podawać pudding z karmelowym popcornem i sałatką z mango.