1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Marchewki w winie z miodem i tymiankiem

fot. Anna Kamińska
fot. Anna Kamińska
Kiedy pomyślę, że to już koniec, że maj powtórzy się dopiero za rok, jest mi nie do śmiechu...Nawet mimo perspektywy lata... Bo w maju wszystko jest najpiękniejsze i najlepsze!

Maj rozdaje obficie zielone i nadaje światu zewnętrznemu sens!
Jest perłą w muszli całego roku i nie ma drugiego takiego czasu.
Cóż, wzdycham sobie tylko i podziwiam majową obfitość na straganach.
Tak długo wyczekiwane szczypiorki, rzodkiewki, buraczki i inne nowalijki.
Pakuję je w kosz i do kuchni! Pożegnać maj...
Składniki
młode marchewki 1 pęczek tymianek 1 łyżka listków czosnek 1 ząbek wino białe 100 ml miód 1 łyżka masło klarowane 1 łyżka pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania
Marchewki myjemy pod bieżącą wodą. Osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy w plasterki. Czosnek siekamy. Na patelnię wykładamy masło i dodajemy czosnek. Chwilę blanszujemy i wrzucamy plasterki marchewek. Podsmażamy, dodajemy miód, listki tymianku i białe wino. Gotujemy 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, i gotowe!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze