Kuchnia meksykańska jest pełna kolorów, smaków i przypraw, a przy tym
nie należy do skomplikowanych – nawet początkujący kucharz da sobie radę z przygotowaniem popularnych dań, które doskonale sprawdzą się jako przekąski sylwestrowe.
Quesadilla to proste danie, którego podstawą jest kukurydziana tortilla. Wystarczy wypełnić ją ulubionymi składnikami. Oto przepis na quesadillas z kurczakiem.
Składniki
1 pierś z kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek
1 słoiczek papryki chili (np. marki Kühne)
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 zielona papryka
2 ząbki czosnku
4 tortille kukurydziane
1 butelka ostregi sosu (np. Salsa marki Kühne)
sól, pieprz do smaku
kolendra do dekoracjiSposób przygotowania
Paprykę umyj, wyczyść i pokrój na kawałki. Papryczkę chili pokrój w plasterki, a kurczaka w kostkę. Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzuć mięso, a po jego krótkim podsmażeniu dodaj pokrojone warzywa i dopraw wszystko solą oraz pieprzem do smaku. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do warzyw. Całość smaż przez 10 minut. Tortille posmaruj sosem i połóż na nich farsz. Zawiń i udekoruj kolendrą.