1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Owocowo-warzywna sałatka z kawą

Owocowo-warzywna sałatka z kawą

Zamek Topacz
Zamek Topacz
W czasie letnich, upalnych dni bardzo dobrze sprawdzają się zdrowe i lekkie sałatki. Doskonale smakują same oraz jako dodatek do dań głównych. Możemy je podawać w połączeniu z różnymi składnikami: na słodko, słono czy pikantnie.

Szef Kuchni Zamku Topacz, Rafał Borys, przygotował propozycję dla wszystkich wielbicieli kawy. Ta sałatka z pewnością zasmakuje jednak także i tym, którzy lubią łączyć warzywa z owocami.

Składniki
marchew młoda 100 g sok z buraków 100 ml rzodkiew 20 g młody szpinak 10 g kiełki groszku 10 g seler korzeń 150 g seler nać 30 g kawa ziarno 5 szt. maliny 3 szt. jeżyny 3 szt. cebula biała obrana 60 g masło 50 g bulion wegetariański 200 ml śmietanka 36% 50 ml bagietka francuska 1 szt.
Sposób przygotowania
Bagietkę lekko zmrażamy, a następnie kroimy w cienkie plastry, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C i pieczemy przez 3 minuty. Cebulę siekamy i szklimy na maśle, następnie dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę selera (korzeń), podsmażamy i podlewamy bulionem. Kiedy warzywa zmiękną podlewamy je śmietaną i redukujemy ogień. Następnie miksujemy na gładkie i gęste purée, do którego dodajemy ziarna kawy, aby purée przeszło jej aromatem. Część marchewki gotujemy w soku z buraków, a część w osolonej wodzie przez 3 minuty. Następnie przekładamy do zimnej wody z lodem. Kiełki, maliny, jeżyny, liście szpinaku i nać selera myjemy i suszymy. Rzodkiew kroimy w cienkie plastry. Na talerzu układamy uzyskane purée (wyciągając wcześniej ziarna kawy), a następnie warzywa. I gotowe.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze