W czasie letnich, upalnych dni bardzo dobrze sprawdzają się zdrowe i lekkie sałatki. Doskonale
smakują same oraz jako dodatek do dań głównych. Możemy je podawać w połączeniu z różnymi składnikami: na słodko, słono czy pikantnie.
Szef Kuchni Zamku Topacz, Rafał Borys, przygotował propozycję dla wszystkich wielbicieli kawy. Ta sałatka z pewnością zasmakuje jednak także i tym, którzy lubią łączyć warzywa z owocami.
Składniki
marchew młoda 100 g
sok z buraków 100 ml
rzodkiew 20 g
młody szpinak 10 g
kiełki groszku 10 g
seler korzeń 150 g
seler nać 30 g
kawa ziarno 5 szt.
maliny 3 szt.
jeżyny 3 szt.
cebula biała obrana 60 g
masło 50 g
bulion wegetariański 200 ml
śmietanka 36% 50 ml
bagietka francuska 1 szt.
Sposób przygotowania
Bagietkę lekko zmrażamy, a następnie kroimy w cienkie plastry, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C i pieczemy przez 3 minuty. Cebulę siekamy i szklimy na maśle, następnie dodajemy obranego i pokrojonego w kostkę selera (korzeń), podsmażamy i podlewamy bulionem. Kiedy warzywa zmiękną podlewamy je śmietaną i redukujemy ogień. Następnie miksujemy na gładkie i gęste purée, do którego dodajemy ziarna kawy, aby purée przeszło jej aromatem. Część marchewki gotujemy w soku z buraków, a część w osolonej wodzie przez 3 minuty. Następnie przekładamy do zimnej wody z lodem. Kiełki, maliny, jeżyny, liście szpinaku i nać selera myjemy i suszymy. Rzodkiew kroimy w cienkie plastry. Na talerzu układamy uzyskane purée (wyciągając wcześniej ziarna kawy), a następnie warzywa. I gotowe.