Risotto da się przyrządzić w pół godziny. I nie potrzeba do tego szczególnych umiejętności kulinarnych. To danie proste i pyszne. Oto sprawdzony przepis Michała Gniadka, szefa kuchni restauracji Zoni.
Składniki dla 2-3 osób
Purée grzybowe:
200 g pieczarek
20 g suszonych borowików
50 g masła
100 g bulionu warzywnego
50 g oleju
Risotto:
200 g ryżu do risotto
70 g oliwy z oliwek
50 g szalotki
200 g białego wina
1 l bulionu warzywnego
100 g masła
50 g parmezanu
2 boczniaki
1 fenkuł
sól, pieprz
Purée grzybowe:
Namaczamy suszone grzyby – najlepiej dzień wcześniej – następnie dobrze je wypłukujemy. Pieczarki kroimy, smażymy na mocno rozgrzanej patelni. Kiedy zyskają złoty kolor, dodajemy suszone grzyby i zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia. Wszystko blendujemy na gładką masę z dodatkiem zimnego masła.
Risotto:
Rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy szalotkę pokrojoną w kostkę, dodajemy ryż na risotto. Ryż tostujemy przez około 2 min, podlewamy białym winem.
Gdy całe wino odparuje, dodajemy stopniowo 900 ml gorącego bulionu – około 100 ml za jednym razem. Ryż gotujemy bez przykrycia, cały czas mieszając, aż do momentu gdy cały płyn się zredukuje. Czynność należy powtarzać, aż ryż będzie al dente. W międzyczasie smażymy boczniaki na złoty kolor, doprawiamy solą i pieprzem. Razem z ostatnią porcją bulionu dodajemy purée grzybowe, masło, parmezan i sól. Całość mieszamy, aż risotto będzie miało kremową konsystencję. Wykładamy na talerz, dodajemy sałatkę z fenkuła i smażonego boczniaka.
W domu jak w restauracji
Od czasu, kiedy nie można zjeść wykwintnego dania w restauracji, trzeba gotować samemu, albo zamówić obiad do domu. Restauracja Zoni przygotowała nietypową ofertę - to zestawy wstępnie przygotowanych dań, wraz z przyprawami i dodatkowymi składnikami, które pozwalają na samodzielne przygotowanie najbardziej popularnych dań z menu Zoni. Rozpływająca się w ustach ośmiornica, wyborne steki, orientalny bulion czy wędzona bufala z rodzynkami i cykorią teraz są dostępne w opcji na wynos oraz z dostawą. W ofercie sklepu (zoni.today/sklep) oprócz dań głównych, znajdują się też przystawki, zupy, pieczywo, sery, zupy oraz desery.