1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Risotto grzybowe

Risotto grzybowe

Risotto grzybowe Michała Gniadka, szefa kuchni restauracji Zoni
Risotto grzybowe Michała Gniadka, szefa kuchni restauracji Zoni
Risotto da się przyrządzić w pół godziny. I nie potrzeba do tego szczególnych umiejętności kulinarnych. To danie proste i pyszne. Oto sprawdzony przepis Michała Gniadka, szefa kuchni restauracji Zoni.

Składniki dla 2-3 osób

Purée grzybowe: 200 g pieczarek 20 g suszonych borowików 50 g masła 100 g bulionu warzywnego 50 g oleju 

Risotto: 200 g ryżu do risotto 70 g oliwy z oliwek 50 g szalotki 200 g białego wina 1 l bulionu warzywnego 100 g masła 50 g parmezanu 2 boczniaki 1 fenkuł sól, pieprz 

Purée grzybowe: Namaczamy suszone grzyby – najlepiej dzień wcześniej – następnie dobrze je wypłukujemy. Pieczarki kroimy, smażymy na mocno rozgrzanej patelni. Kiedy zyskają złoty kolor, dodajemy suszone grzyby i zalewamy bulionem, doprowadzamy do wrzenia. Wszystko blendujemy na gładką masę z dodatkiem zimnego masła.

Risotto: Rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy szalotkę pokrojoną w kostkę, dodajemy ryż na risotto. Ryż tostujemy przez około 2 min, podlewamy białym winem. Gdy całe wino odparuje, dodajemy stopniowo 900 ml gorącego bulionu – około 100 ml za jednym razem. Ryż gotujemy bez przykrycia, cały czas mieszając, aż do momentu gdy cały płyn się zredukuje. Czynność należy powtarzać, aż ryż będzie al dente. W międzyczasie smażymy boczniaki na złoty kolor, doprawiamy solą i pieprzem. Razem z ostatnią porcją bulionu dodajemy purée grzybowe, masło, parmezan i sól. Całość mieszamy, aż risotto będzie miało kremową konsystencję. Wykładamy na talerz, dodajemy sałatkę z fenkuła i smażonego boczniaka.

W domu jak w restauracji  Od czasu, kiedy nie można zjeść wykwintnego dania w restauracji, trzeba gotować samemu, albo zamówić obiad do domu. Restauracja Zoni przygotowała nietypową ofertę - to zestawy wstępnie przygotowanych dań, wraz z przyprawami i dodatkowymi składnikami, które pozwalają na samodzielne przygotowanie  najbardziej popularnych dań z menu Zoni. Rozpływająca się w ustach ośmiornica, wyborne steki, orientalny bulion czy wędzona bufala z rodzynkami i cykorią teraz są dostępne w opcji na wynos oraz z dostawą.  W ofercie sklepu (zoni.today/sklep) oprócz dań głównych, znajdują się też przystawki, zupy, pieczywo, sery, zupy oraz desery.

 

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze