1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Toskańska zupa pomidorowa

Bulion warzywny -1 litr, Koncentrat Pudliszki z bazylią (80 g) 4 łyżki, Pomidor świeży - 1 szt., Duża cebula - 1 szt., Czosnek - 2 ząbki, Liście bazylii - 8 szt., Cukier (20g) - 1 łyżka, Sól, pieprz, Ciabata lub chleb żytni 3 kromki, Oliwa z oliwek do smażenia, Oliwa z oliwek extra vergine (40 ml) - 2 łyżki,

Pociętą w kostkę cebulę rumienimy w garnku na oliwie, dodajemy czosnek posiekany i koncentrat pomidorowy oraz cukier. Smażymy ok. 3-5 min. Następnie zalewamy bulionem. Do bulionu dodajemy grzanki z chleba, które wcześniej przygotowujemy w tosterze, opiekaczu ewentualnie na patelni, i gotujemy ok. 20 min. Całość przecieramy i doprawiamy do smaku. Zupę posypujemy pomidorami pociętymi w kostkę (bez skórki i pestek), liśćmi bazylii i skrapiamy oliwą z oliwek. Do dekoracji można użyć śmietany i kremu balsamicznego.

 

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze