1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Zapiekanka ziemniaczana z szynką

Zapiekanka ziemniaczana z szynką

JBB
JBB
Ziemniaki to nieodłączny element naszej diety, zwłaszcza teraz, gdy z pól zostały zebrane ostatnie kosze, możemy w pełni docenić walory tych warzyw. W każdym rejonie Polski spotkamy potrawy typowe, rodzime, po które z lubością sięgają nie tylko mieszkańcy, ale i turyści.

„Rzadko kiedy ziemniak w polskiej kuchni stanowi jedynie dodatek, zwykle, w tych typowo regionalnych potrawach, łączony jest z mięsem lub warzywami, tworząc z nimi pyszną, wyjątkową kompozycję “, opowiada Ewa Mielnicka, PR Manager JBB. Kartacze, pyzy, placki lub kiszka ziemniaczana…  Do tego grona dodajemy jeszcze zapiekankę z szynką.

Składniki
szynka z Beczki JBB 1 kg ziemniaków 400 ml śmietanki 30% 2 ząbki czosnku sól i pieprz majeranek, tymianek
Sposób przygotowania
Ziemniaki i szynkę kroimy w cienkie plasterki. Czosnek drobno siekamy i wraz z odrobiną majeranku i tymianku dodajemy do śmietanki. Śmietankę doprawiamy solą i pieprzem, a następnie zalewamy nią wcześniej pokrojone ziemniaki. Na blaszce do

pieczenia układamy plasterki ziemniaków, przekładając je co 3 warstwy wędzoną

szynką. Gotową potrawę zapiekamy (w zależności od ilości warstw) od 1 do 2 godzin

w temperaturze 160°C.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze