1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Zupa chlebowa z boczniakami

Kulinarnie Mocni
Kulinarnie Mocni
Zupy mają wiele zalet – są treściwe, rozgrzewają w chłodne dni, a także zawierają składniki niezbędne dla naszego zdrowia. Do ich przyrządzenia wcale nie potrzeba dużo czasu, wiedzy i zaangażowania. Aby nadać zupom bogatego smaku warto odważyć się doprawić je aromatycznymi przyprawami i ziołami.

Resztki jedzenia z poprzedniego dnia można wykorzystać do przygotowania zup.  Nie musimy ograniczać się  do klasycznej pomidorowej czy rosołu. Świat zup jest znacznie bogatszy. Aby nadać zupom bogatego smaku warto odważyć się doprawić je aromatycznymi przyprawami i ziołami.  Pomysłowy przepisy na zupę z boczniakami poleca ekspert programu „Kulinarnie Mocni”, Szef Kuchni Kamis, Maciej Wawryniuk.

 

Składniki
6-8 kromek bułki pszennej lub pieczywa tostowego 500g pieczarek lub boczniaków 1 cebula 150 ml. śmietany 2-3 łyżki masła/oleju bulion 1 łyżka czosnku w płatkach 1 łyżeczka natki pietruszki ½ łyżeczki estragonu pieprz sól
Sposób przygotowania
Pokrojone w paski grzyby podsmaż na maśle/oleju, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmaż raz jeszcze. Do podsmażonych składników wlej ok. 1,5 l wody i dodaj czosnek w płatkach. Całość gotuj na małym ogniu przez ok. 15 min. Dodaj pokrojone w grubą kostkę pieczywo i gotuj jeszcze przez 20 min. Do zupy wlej 200 ml śmietany. Dopraw estragonem, pieprzem i solą. Pod koniec gotowania wrzuć  natkę pietruszki.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze