fbpx

Zupa krem z porów

To idealne danie na chłodną jesień, ale i na Przednówek. Kiedy wiatr nadal wieje, a słońce nieśmiało wychodzi zza chmur – rozgrzeje nas zupa, której oryginalne korzenie są w Toskanii.
– bulion (1l),

– 6 porów,

– 50 g masła,

– 2 łyżki mąki,

– sól, pieprz,

– parmezan,

– chleb tostowy na grzanki

Kroimy pory w talarki. Wrzucamy na gorące masło i dusimy do momentu, aż wytworzy się porcja soku – jeśli to nie nastąpi, pory lekko podlewamy wodą. Dodajemy dwie łyżki mąki. Mieszamy i podsmażamy przez 10 minut. Dolewamy bardzo powoli bulion. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 40-50 minut, po jakim to czasie pory powinny się rozpaść. Posypujemy upieczonymi w piecu grzankami i parmezanem.