1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie

Domowa granola z jogurtem i konfiturą truskawkową

123rf.com
123rf.com

Truskawki umyć, wyjąć szypułkę, pokroić na pół, dodać cukier i  gotować, aż owoce się rozpadną. Od czasu do czasu zamieszać. Wystudzić. Nagrzać piekarnik do 160 st. C.  W  misce wymieszać wszystkie „suche składniki”. Zaparzyć herbatę, rozpuścić w  niej miód, dodać 2–3 plasterki skórki z pomarańczy (bez białej części) i  zostawić  pod przykryciem przez 5 minut. Następnie wyjąć skórkę z herbaty i  dolać płyn do reszty składników. Wymieszać.  Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec przez ok. 8–10 minut. Następnie przemieszać całość i  kontynuować pieczenie przez kolejne 5 minut. Jeszcze raz wymieszać i  piec do momentu, aż granola nabierze lekko złotego koloru, ok. 3–5 minut. Górę posypać rodzynkami i  zostawić do wystygnięcia (poza piekarnikiem). Serwować z  jogurtem naturalnym i  truskawkową albo inną owocową konfiturą.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze