Przez cały dzień coś podjadasz. Ze stresu, żeby poprawić nastrój albo z łakomstwa… To silniejsze od Ciebie. Czas skończyć z tym niezdrowym przyzwyczajeniem!
Przyczyny podjadania mogą być różne. Często leżą w psychice, w problemach z emocjami. Gdy znów masz ochotę sięgnąć po jedzenie między posiłkami, zastanów się dlaczego. Czy to rzeczywiście głód? A może się nudzisz albo chcesz zaspokoić jakąś inną potrzebę? Nie uciekaj od problemu, nazwij go i postaraj się z nim zmierzyć.
Oto kilka rad, które pomogą Ci się uwolnić od kompulsywnego podjadania.
Jedz zdrowe i zbilansowane posiłki
Najadaj sie do syta podczas posiłków. Ciągłe uczucie głodu sprzyja podjadaniu. Jedzenie to akt społeczny – dziel go z rodziną, przyjaciółmi, „wyłącz się” na chwilę z całodniowego zgiełku i nie śpiesz się.
Zakochaj się w warzywach
Pamiętaj o warzywach przy każdym posiłku. Mają niewiele kalorii I szybko nasycają. Można je jeść w różnej postaci: jak surówki, gotowane albo w zupie. Dodatkową zaletą jest to, że poprawiają pracę układu trawiennego.
Nie zapominaj o tzw. cukrach wolnych
W przeciwieństwie do cukrów szybkich, obecnych we słodyczach, cukry wolne na dłużej zapewniają uczucie sytości. Znajdziesz je w zbożach, skrobi (groszek, kukurydza, bób, ryż). Pamiętaj też o różnicowaniu skrobi.
NIE dla słodzonych napojów.
Zakaz dotyczy napojów gazowanych, alkoholowych a nawet dosładzanych soków owocowych. To nieświadomie pochłaniane „bomby kaloryczne”, które dodatkowo zwiększają apetyt na cukier. Najlepiej pić wodę, napoje light (bez przesady!) i naturalne soki owocowe.
Dozwolone przekąski
Jeśli naprawdę umierasz z głodu, zjedz surowe warzywa (np. marchewkę) albo chudy jogurt. Mają mało kalorii, ale to nie powód, żeby się nimi opychać! Sposobem na wypełnieni żołądka jest też napicie się wody.