1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie
  4. >
  5. Zdrowy ocet jabłkowy

Zdrowy ocet jabłkowy

123rf.com
Ocet jabłkowy to powstający na bazie fermentacji owoców ocet o bursztynowym zapachu i charakterystycznym, jabłkowym zapachu. Sprawdza się nie tylko jako dodatek do dań, ale też także wspomaga odchudzanie i pomaga w walce z wypryskami skórnymi.

Skład octu jabłkowego

Ocet jabłkowy jest bardzo bogaty w minerały i witaminy. Znajduje się w nim m.in. potas, sód, magnez, chlor, żelazo, fluor, miedź, fosfor, witamina A, witaminy z grupy B, C, E i P, beta-karoten, kwas octowy, kwas cytrynowy oraz kwas mlekowy. Dzięki odpowiedniej ilości poszczególnych związków ocet jabłkowy pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego i układu wydalniczego, a także wzmacnia naczynia krwionośne i odporność organizmu, co jest szczególnie ważne dla kobiet podczas klimakterium, które zmagają się z uderzeniami gorąca.

Wspomaga organizm w usuwaniu toksyn, a więc oczyszcza ludzki organizm ze zbędnych, szkodliwych związków, które odkładają się w komórkach. Z kolei mikroelementy zawarte w jabłkowym occie wpływają pozytywnie na gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu – wyrównują ją, dzięki czemu organizm lepiej funkcjonuje.

Najważniejszymi składnikami octu jabłkowego są:

  • pektyny czyli mieszaniny cukrów, które przyspieszają metabolizm, ułatwiają trawienie, poprawiają stan układu krwionośnego, zapobiegają miażdżycy i nadciśnieniu;
  • witamina E czyli naturalny utleniacz zwany witaminą młodości, odpowiedzialna za ochronę przed wolnymi rodnikami, ochronę wzroku i lepszą pracę mięśni szkieletowych oraz pracę układu krwionośnego;
  • potas, który jest wpływa na poprawę pamięci oraz zwiększa odporność organizmu i siły witalne.

Prozdrowotne właściwości octu jabłkowego

Dowiedziono, iż ocet jabłkowy ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Jego właściwości poznano już w średniowieczu, również medycyna ludowa doceniała jego moc. Dziś ocet jabłkowy znów wraca do łask.

Ocet jabłkowy wspomaga organizm w walce z wieloma chorobami, a także zapobiega pojawieniu się niektórych z nich. Może być przyjmowany doustnie, ale może być też stosowany zewnętrznie. Ocet jabłkowy pozytywnie wpływa na przyswajanie cukrów przez osoby, które cierpią na cukrzycę typu 2, a także podnosi poziom tzw. dobrego cholesterolu HDL.

Ocet ten wpływa także na poprawę stanu zdrowia osób, które zmagają się z:

  • dolegliwościami alergicznymi,
  • zapaleniem stawów,
  • dną moczanową,
  • bólami gardła,
  • ,
  • zgagą
Co ważne, ocet jabłkowy znacznie przyczynia się do utraty wagi; powstała nawet specjalna dieta oparta właśnie na nim. Dzięki spożywaniu octu jabłkowego osoby z nadwaga systematycznie chudły i nie miały efektu jo-jo. Istotą diety octowej jest wypijanie na czczo, trzy razy dziennie (przed najważniejszymi posiłkami) roztworu octu jabłkowego z wodą (2 łyżki octu na 1 szklankę wody). Widoczne efekty zauważalne są po kilku tygodniach.

Przepis na ocet jabłkowy

Jest kilka przepisów na ocet jabłkowy, ja podaję jeden z nich.
  • Jabłka należy pokroić na kawałki razem ze skórką, następnie należy wykroić gniazda nasienne. Tak przygotowane owoce wrzuca się do dużego słoja, zalewa przegotowaną wodą z cukrem (1 litr wody + 1 łyżka cukru).
  • Jabłka muszą być przykryte płynem. Słój należy przykryć kilkukrotnie złożoną gazą, zabezpieczyć gazę nitką lub gumką i odstawić w ciepłe miejsce na 4 tygodnie. Po tym czasie ocet jabłkowy jest gotowy do spożycia.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze