Białe pieczywo, słodycze, pizza, chipsy… Każdy z nas wie, że są niezdrowe i tuczące. Oficjalnie więc ich nie jemy, nieoficjalnie - podjadamy z nieustającym poczuciem winy. A co, jeśli powiemy Wam, że węglowodany wcale nie są takie złe? Że wyposażeni w odpowiednią „instrukcję obsługi” możemy je jeść bez wyrzutów sumienia...? Wystarczy zwracać uwagę na indeksy glikemiczne!
Indeks glikemiczny, pojęcie wprowadzone do dietetyki przez Michel’a Montigniaca, określa zdolność danego produktu do podwyższania poziomu cukru (glukozy) we krwi. Im więcej glukozy pojawi się we krwi po spożyciu danej potrawy, tym wyższy jest jego indeks glikemiczny, z kolei im wyższy Ig danego produktu, tym większa szansa, że po jego spożyciu przybierzemy na wadze. Ale uwaga! Nie wszystkie węglowodany są tuczące!
Produkty, do których Was namawiamy to te z indeksem glikemicznym poniżej 50. Nie tylko nie dopuszczają do nagłych skoków cukru, ale zawierają dużą ilość błonnika, który wysyca oraz hamuje wchłanialność wysoko nasyconych tłuszczów. Do grupy dobrych węglowodanów zaliczamy m.in.: pieczywo i mąkę z pełnego przemiału, niełuskane zboża czy nawet makaron pełnoziarnisty. W ten sposób bez wyrzutów możemy delektować się pysznymi sałatkami, marokańską tabouleh czy paellą!
Oto lista wybranych produktów o Ig do 50:
Nazwa produktu
|
Indeks glikemiczny
|
Jaja
|
0
|
Kawa, herbata
|
0
|
Majonez (jaja, olej, musztarda)
|
0
|
Owoce morza
|
0
|
Ryby
|
0
|
Sery tłuste (żółty, pleśniowy itp.)
|
0
|
Sos sojowy (bez cukru)
|
0
|
Śmietana kwaśna
|
0
|
Tłuszcz roślinny/zwierzęcy
|
0
|
Wino wytrawne (czerwone, białe)
|
0
|
Wołowina
|
0
|
Ocet
|
5
|
Przyprawy (oregano, bazylia, wanilia itp.)
|
5
|
Skorupiaki
|
5
|
Awokado
|
10
|
Cebula
|
15
|
Cukinia
|
15
|
Cykoria
|
15
|
Czarna porzeczka
|
15
|
Fasolka szparagowa
|
15
|
Kalafior
|
15
|
Kapusta
|
15
|
Kiełki (fasoli mung, soi, …)
|
15
|
Pomidory
|
30
|
Rzepa, brukiew (surowe)
|
30
|
Soczewica żółta
|
30
|
Twaróg odtłuszczony
|
30
|
Biała fasola
|
35
|
Brzoskwinie
|
35
|
Ciecierzyca z puszki
|
35
|
Czarna fasola
|
35
|
Drożdże
|
35
|
Ryż dziki
|
35
|
Fasola biała - perłowa, borlotti, czrna, czerwona, adzuki
|
35
|
Figi świeże
|
35
|
Granat
|
35
|
Groszek zielony
|
35
|
Jabłka suszone
|
35
|
Jabłka świeże
|
35
|
Jogurt odtłuszczony
|
35
|
Kwinoa (komosa ryżowa)
|
35
|
Lody słodzone fruktozą
|
35
|
Mąka z ciecierzycy
|
35
|
Musztarda Dijon
|
35
|
Nasiona (siemię lniane, sezam, mak)
|
35
|
Nektarynki
|
35
|
Pomarańcze
|
35
|
Pomidory suszone
|
35
|
Przecier pomidorowy
|
35
|
Seler surowy (korzeń)
|
35
|
Słonecznik
|
35
|
Sok pomidorowy
|
35
|
Sorbet jabłkowy
|
35
|
Śliwki
|
35
|
Chleb z mąki pp na zaczynie lub drożdżach
|
40
|
Figi suszone
|
40
|
Gryka
|
40
|
Kasza gryczana
|
40
|
Maca (z mąki pp)
|
40
|
Makaron z mąki razowej - al dente
|
40
|
Sok marchwiowy
|
40
|
Masło orzechowe (bez cukru)
|
40
|
Mleko kokosowe
|
40
|
Morele suszone
|
40
|
Otręby (owsiane i pszenne)
|
40
|
Pumpernikiel (bez cukru, słodu i miodu)
|
40
|
Spaghetti aldente (gotowane 5min.)
|
40
|
Śliwki suszone
|
40
|
Ananas (świeży)
|
45
|
Banany niedojrzałe
|
45
|
Chleb żytni (z mąki pp)
|
45
|
Jęczmień (ziarno)
|
45
|
Kaszka pszenna bulgul
|
45
|
Kokos
|
45
|
Makaron: typ Capellini
|
45
|
Płatki śniadaniowe pełne
|
45
|
Ryż basmati brązowy
|
45
|
Sok grapefruitowy (niesłodzony)
|
45
|
Sok pomarańczowy (świeży, niesłodzony)
|
45
|
Tosty z chleba z mąki pełnej
|
45
|
Winogrono (zielone i czerwone)
|
45
|
Zielony groszek z puszki (bez cukru)
|
45
|
Żurawina
|
45
|
Bataty - słodkie kartofle
|
50
|
Chleb orkiszowy
|
50
|
Ciasto z mąki pp (bez cukru)
|
50
|
Couscous (pełne ziarno)
|
50
|
Kiwi
|
50
|
Makaron z pszenicy durum
|
50
|
Mango
|
50
|
Muesli (niesłodzone)
|
50
|
Owoce lichee
|
50
|
Ryż basmati
|
50
|
Ryż brązowy
|
50
|
Sok ananasowy (świeży, niesłodzony)
|
50
|
Sok jabłkowy (niesłodzony)
|
50
|
Sok żurawinowy (niesłodzony)
|
50
|
Surimi (paluszki krabowe)
|
50
|