fbpx

Indeksy Glikemiczne – jak utrzymać cukier w ryzach!

Indeksy Glikemiczne – jak utrzymać cukier w ryzach!
123RF.com

Białe pieczywo, słodycze, pizza, chipsy… Każdy z nas wie, że są niezdrowe i tuczące. Oficjalnie więc ich nie jemy, nieoficjalnie – podjadamy z nieustającym poczuciem winy. A co, jeśli powiemy Wam, że węglowodany wcale nie są takie złe? Że wyposażeni w odpowiednią „instrukcję obsługi” możemy je jeść bez wyrzutów sumienia…? Wystarczy zwracać uwagę na indeksy glikemiczne!

Indeks glikemiczny, pojęcie wprowadzone do dietetyki przez Michel’a Montigniaca, określa  zdolność danego produktu do podwyższania poziomu cukru (glukozy) we krwi. Im więcej glukozy pojawi się we krwi po spożyciu danej potrawy, tym wyższy jest jego indeks glikemiczny, z kolei  im wyższy Ig danego produktu, tym większa szansa, że po jego spożyciu przybierzemy na wadze. Ale uwaga! Nie wszystkie węglowodany są tuczące!

Produkty, do których Was namawiamy to te z indeksem glikemicznym poniżej 50. Nie tylko nie dopuszczają do nagłych skoków cukru, ale zawierają  dużą ilość błonnika, który wysyca oraz hamuje wchłanialność wysoko nasyconych tłuszczów. Do grupy dobrych węglowodanów zaliczamy m.in.:  pieczywo i mąkę z pełnego przemiału, niełuskane zboża czy nawet makaron pełnoziarnisty. W ten sposób bez wyrzutów możemy delektować się pysznymi sałatkami, marokańską tabouleh czy paellą!

Oto lista wybranych produktów o Ig do 50:

Nazwa produktu

Indeks glikemiczny

Jaja

0

Kawa, herbata

0

Majonez (jaja, olej, musztarda)

0

Owoce morza

0

Ryby

0

Sery tłuste (żółty, pleśniowy itp.)

0

Sos sojowy (bez cukru)

0

Śmietana kwaśna

0

Tłuszcz roślinny/zwierzęcy

0

Wino wytrawne (czerwone, białe)

0

Wołowina

0

Ocet

5

Przyprawy (oregano, bazylia, wanilia itp.)

5

Skorupiaki

5

Awokado

10

Cebula

15

Cukinia

15

Cykoria

15

Czarna porzeczka

15

Fasolka szparagowa

15

Kalafior

15

Kapusta

15

Kiełki (fasoli mung, soi, …)

15

 

Pomidory

30

Rzepa, brukiew (surowe)

30

Soczewica żółta

30

Twaróg odtłuszczony

30

Biała fasola

35

Brzoskwinie

35

Ciecierzyca z puszki

35

Czarna fasola

35

Drożdże

35

Ryż dziki

35

Fasola biała – perłowa, borlotti, czrna, czerwona, adzuki

35

Figi świeże

35

Granat

35

Groszek zielony

35

Jabłka suszone

35

Jabłka świeże

35

Jogurt odtłuszczony

35

Kwinoa (komosa ryżowa)

35

Lody słodzone fruktozą

35

Mąka z ciecierzycy

35

Musztarda Dijon

35

Nasiona (siemię lniane, sezam, mak)

35

Nektarynki

35

Pomarańcze

35

Pomidory suszone

35

Przecier pomidorowy

35

Seler surowy (korzeń)

35

Słonecznik

35

Sok pomidorowy

35

Sorbet jabłkowy

35

Śliwki

35

Chleb z mąki pp na zaczynie lub drożdżach

40

Figi suszone

40

Gryka

40

Kasza gryczana

40

Maca (z mąki pp)

40

Makaron z mąki razowej – al dente

40

Sok marchwiowy

40

Masło orzechowe (bez cukru)

40

Mleko kokosowe

40

Morele suszone

40

Otręby (owsiane i pszenne)

40

Pumpernikiel (bez cukru, słodu i miodu)

40

Spaghetti aldente (gotowane 5min.)

40

Śliwki suszone

40

Ananas (świeży)

45

Banany niedojrzałe

45

Chleb żytni (z mąki pp)

45

Jęczmień (ziarno)

45

Kaszka pszenna bulgul

45

Kokos

45

Makaron: typ Capellini

45

Płatki śniadaniowe pełne

45

Ryż basmati brązowy

45

Sok grapefruitowy (niesłodzony)

45

Sok pomarańczowy (świeży, niesłodzony)

45

Tosty z chleba z mąki pełnej

45

 

Winogrono (zielone i czerwone)

45

Zielony groszek z puszki (bez cukru)

45

Żurawina

45

Bataty – słodkie kartofle

50

Chleb orkiszowy

50

Ciasto z mąki pp (bez cukru)

50

Couscous (pełne ziarno)

50

Kiwi

50

Makaron z pszenicy durum

50

Mango

50

Muesli (niesłodzone)

50

Owoce lichee

50

Ryż basmati

50

Ryż brązowy

50

Sok ananasowy (świeży, niesłodzony)

50

Sok jabłkowy (niesłodzony)

50

Sok żurawinowy (niesłodzony)

50

Surimi (paluszki krabowe)

50

?>