1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie
  4. >
  5. Śniadania Polaków

Śniadania Polaków

123rf.com
123rf.com
Według badań przeprowadzonych przez Ipsos dla marki belVita w 2014 roku[1] znaczna większość Polaków nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez śniadania. Jednocześnie, w związku z coraz szybszym tempem życia, w naszych zwyczajach śniadaniowych da się zaobserwować pewne zmiany: coraz więcej osób je śniadanie po przyjściu do pracy lub szkoły, a zamiast tradycyjnej kanapki sięgamy po produkty śniadaniowe zawierające pełne ziarno czy owoce. Jeśli w codziennym zabieganiu masz możliwość zadbania o siebie tylko przez krótką chwilę – niech śniadanie będzie tym jedynym dobrym uczynkiem – radzi Urszula Mijakoska, diet coach, ekspert Akademii belVita.

Jak wygląda śniadanie Polaków?

  • Raport potwierdza po raz kolejny, że śniadanie jest dla to dla Polaków bardzo ważne posiłek - aż 88% badanych deklaruje, że zaczyna dzień od zjedzenia tego posiłku. Okazuje się, że rytuału tego przestrzegają szczególnie Polki – aż 90% z nich, czyli o 2% więcej niż w roku ubiegłym, nie wyobraża sobie poranka bez śniadania. Jednocześnie analiza danych z dwóch ostatnich lat – 2013 i 2014 wskazuje, że aż 25% osób w wieku 25-29 lat coraz częściej z niego rezygnuje, co jest faktem niepokojącym.
  •  Druga kluczowa obserwacja jest taka, że wraz z ewolucją naszego stylu życia zmieniają się także nasze śniadaniowe zwyczaje. Poranny pośpiech nie sprzyja celebracji śniadania, więc Polacy powoli zmieniają swoje przyzwyczajenia tak, aby dostosować porę, miejsce oraz menu do współczesnych realiów. Zdecydowana większość badanych deklaruje, że je rano w domu, ale coraz więcej osób decyduje się na śniadanie poza domem. 8% kobiet i aż 10% mężczyzn decyduje się na jedzenie w pracy.
  •  Przez wiele lat Polacy mieli niewielki wybór produktów śniadaniowych, co przejawia się do dziś popularnością tradycyjnych kanapek. Te z wędliną i serem nadal stanowią najbardziej popularną potrawę (73% respondentów preferuje właśnie taką wersję porannego posiłku), lecz w menu pojawiają się także jogurty, serki oraz produkty wielozbożowe przygotowywane przy użyciu pełnego ziarna. To efekt większej świadomości dotyczącej zdrowego odżywania.


[1] Ipsos, Omnibus, CAPI, N=1000, Polska, marzec 2014, wyniki badań zawarte w raporcie: Zbilansowane śniadanie z belVitą – wyniki badań 2014 propozycje śniadań

na podst. mat.pras.belVita

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze