1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Filmy
  4. >
  5. Dlaczego uwielbiamy oglądać filmy o gotowaniu i jedzeniu? Katarzyna Miller w rozmowie z Joanną Olekszyk

Dlaczego uwielbiamy oglądać filmy o gotowaniu i jedzeniu? Katarzyna Miller w rozmowie z Joanną Olekszyk

„Bulion i inne namiętności” (Fot. materiały prasowe Gutek Film)
„Bulion i inne namiętności” (Fot. materiały prasowe Gutek Film)
Jak to się dzieje, że przyjemność sprawia nam nie tylko samo jedzenie, ale też patrzenie, jak gotują i jedzą inni – w dodatku na filmie? Joanna Olekszyk pyta Katarzynę Miller w pierwszym odcinku z cyklu „W życiu jak w kinie”, w którym będą rozmawiać o przenikaniu się tych dwóch sfer.

Dlaczego tak lubimy oglądać, jak ktoś gotuje i je, mimo że nie możemy tego ani posmakować, ani nawet powąchać?
No ale od czego wyobraźnia?!

Czyżby był to dowód na to, że jemy też oczami?
Nie tylko! Jemy ustami, oczami, rękami i uszami. Przecież ogromne znaczenie ma nie tylko, jak coś smakuje, ale też jak wygląda czy pachnie oraz jaką ma konsystencję, czyli jak zachowuje się w kontakcie z naszym ciałem.

Na przykład ja bardzo lubię oglądać programy „Wielkie brytyjskie wypieki” i „MasterChef”.

  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze
  1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Filmy
  4. >
  5. Dlaczego uwielbiamy oglądać filmy o gotowaniu i jedzeniu? Katarzyna Miller w rozmowie z Joanną Olekszyk

Dlaczego uwielbiamy oglądać filmy o gotowaniu i jedzeniu? Katarzyna Miller w rozmowie z Joanną Olekszyk

„Bulion i inne namiętności” (Fot. materiały prasowe Gutek Film)
„Bulion i inne namiętności” (Fot. materiały prasowe Gutek Film)
Jak to się dzieje, że przyjemność sprawia nam nie tylko samo jedzenie, ale też patrzenie, jak gotują i jedzą inni – w dodatku na filmie? Joanna Olekszyk pyta Katarzynę Miller w pierwszym odcinku z cyklu „W życiu jak w kinie”, w którym będą rozmawiać o przenikaniu się tych dwóch sfer.

Dlaczego tak lubimy oglądać, jak ktoś gotuje i je, mimo że nie możemy tego ani posmakować, ani nawet powąchać?
No ale od czego wyobraźnia?!

Czyżby był to dowód na to, że jemy też oczami?
Nie tylko! Jemy ustami, oczami, rękami i uszami. Przecież ogromne znaczenie ma nie tylko, jak coś smakuje, ale też jak wygląda czy pachnie oraz jaką ma konsystencję, czyli jak zachowuje się w kontakcie z naszym ciałem.

Na przykład ja bardzo lubię oglądać programy „Wielkie brytyjskie wypieki” i „MasterChef”.

  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze
<% begin:not_cropped %>
Reklama
<% end:not_cropped %> <% begin:not_cropped %>
<% end:not_cropped %> <% begin:not_cropped %>
Reklama
<% end:not_cropped %>