fbpx

Niedźwiedzie w Bieszczadach

niedzwiedz
123rf.com

Coraz więcej niedźwiedzi w Bieszczadach opuszcza gawry i wyrusza na poszukiwanie pokarmu. WWF wyposażana niektóre z nich w obroże z nadajnikiem GPS.

– Obroże telemetryczne wyposażone w nadajniki GPS pomogą nam poznać zwyczaje bieszczadzkich niedźwiedzi – mówi Natalia Kryt z WWF Polska. – Wyposażyliśmy w nie już dwa zwierzęta i planujemy wyposażyć kolejne cztery. Zebrane w ten sposób dane pozwolą odpowiedzieć na pytanie, gdzie dany osobnik zdobywa pożywienie, jakie zajmuje siedliska, czy i na jak długo zapada w zimowy sen.

Do badania obyczajów zwierząt WW używa także 12 ukrytych kamer. Nagrania potwierdziły, że nie wszystkie niedźwiedzie gawrują. W zimowy sen zapadają przede wszystkim samice, które na przełomie grudnia i stycznia wydają na świat młode. Decydujący wpływ mają zazwyczaj dwa czynniki: ilość śniegu i temperatura. Silny mróz i gruba pokrywa białego puchu utrudniają zdobywanie pokarmu i zachęcają do przespania zimy, zwłaszcza jeśli zwierzę zgromadziło dużo tłuszczu jesienią. – Mamy ujęcia ze stycznia, na których widać aktywne niedźwiedzie. Na jednym nagraniu z połowy grudnia widać samicę z młodymi – tłumaczy dr Wojciech Śmietana.

Obserwacje pomogą skuteczniej chronić niedźwiedzie, których występowanie jest dziś ograniczone do polskiej części Karpat. Badania genetyczne przeprowadzone przez WWF wykazały, że Polska jest domem dla około 100 niedźwiedzi, z których aż 80 żyje w Bieszczadach.

źródło:WFF Polska