fbpx

Książki kulinarne – pomysły na prezenty dla smakoszy

Książki kulinarne - pomysły na prezenty dla smakoszy
Książka pełna inspiracji na smaczne i piękne dania ucieszy każdego, kto gotuje, albo dopiero zamierza się wziąć za pichcenie. (Fot. materiały prasowe)

Obdarowując bliską osobę książką kulinarną dajesz jej nie tylko nowe inspiracje. To również wyraz uznania dla jej zdolności kulinarnych. I zachęta do relaksu – nic tak nie odpręża, jak czytanie o jedzeniu i przeglądanie apetycznych zdjęć.

„Ramen. Zupa szczęścia i miłości” – nie tylko dla hipsterów

Moda na ramen trwa. Przed najlepszymi barami ramen w stolicy ustawiają się długie kolejki. Ramen jest tani, prosty i można go przygotować z dostępnych składników. To najintensywniejszy bulion na świecie, podawany z przeróżnymi dodatkami i sprężystym makaronem wytwarzanym z użyciem specjalnej wody o wysokim pH. Pochodzi z Chin, ale to jedno z narodowych dań Japonii.
Tove Nilsson – autorka książki – jest szefową kuchni i dziennikarką kulinarną. W swojej najnowszej publikacji piszę ramenie jako fenomenie kulinarnym i podaje ponad 20 przepisów na różne jego odmiany. Dodatkowo podsuwa pomysły na inne japońskie makarony.

„Ramen. Zupa Szczęścia i miłości”, Tove Nilsson, Wyd. Prószyński i S-ka, cena: ok. 30 zł

„Wege. Łatwe i smaczne dania dla każdego” – dla fleksitarian, którzy chcą zrobić kolejny krok

Każdy, kto ogląda programy Jamiego Olivera i zna jego przepisy, wie, że to kucharz, który nie lubi komplikować. W jego kuchni jest smacznie, zdrowo i prosto. To książka dla każdego, komu wydaje się, że dieta wegańska to w kółko: ciecierzyca, soczewica, brokuł i marchewka. Jamie, czerpiąc inspiracje z kuchni świata, przygotował zbiór przepisów na oryginalne i nieskomplikowane potrawy.

„Wege. Łatwe i smaczne dania dla każdego.” Jamie Oliver, Wydawnictwo Insignis, cena: 69,99 zł

„Chleb. Techniki wypieku, przepisy, wskazówki” – dla pragnących zmiany na lepsze

To nie jest nowa książka. Od lat utrzymuje status światowego bestsellera. Bo coraz więcej z nas regularnie piecze w domu chleb. Nie ma nic piękniejszego niż rozchodzący się zapach świeżego pieczywa. Ale tu chodzi nie tylko o aromat i smak. Domowy chleb to symbol dbania o dom, rodzinę, relacje. Jeffrey Hamelman – autor książki – to mistrz piekarnictwa z ponad trzydziestoletnim doświadczeniem, który w 1996 r. zdobył prestiżową nagrodę Coupe du Monde de la Boulangerie (mistrzostwo świata w pieczeniu chleba). Na łamach książki dzieli się swoją wiedzą – przedstawia 140 przepisów na pieczywo z różnych stron świata, prezentuje techniki wyrabiania i formowania ciasta, wyjaśnia znaczenie poszczególnych składników na efekt końcowy wypieku i tłumaczy różnice pomiędzy rodzajami chleba.

„Chleb. Techniki wypieku, przepisy, wskazówki”, Jeffrey Hamelman, Wydawnictwo Buchmann, cena: ok 40 zł

„Zdrowe przekąski” – dla tych, którzy planują się zdrowo odżywiać

Każdy z nas zna to uczucie – wilczy głód, który rujnuje wszelkie zasady zdrowej diety. Kiedy nas dopada, sięgamy po cokolwiek. Lepiej nie dać się zaskoczyć i zawsze mieć przy sobie zdrową i sycącą przekąskę. W tej książce znajduje się ponad 70 autorskich przepisów na małe dania, które z łatwością może przygotować każdy. A potem zabrać do pracy, w podróż, lub spakować dziecku na drugie śniadanie do szkoły.

„Zdrowe przekąski. Praca, szkoła, podróż.” Monika Mrozowska, Wydawnictwo Zwierciadło, cena: ok. 27,90 zł (na sklep.zwierciadlo.pl)

„Trufla. Same dobrze rzeczy” – dla tęskniących za kuchnią dzieciństwa

Patrycja Dolecka to jedna z pierwszych polskich blogerek kulinarnych. Książkę „Trufa. Same dobre rzeczy” zadedykowała swoim dziadkom, bo to właśnie babcia nauczyła ją gotować. Również od babci nauczyła się zasady „zero waste”. W swojej albumowej publikacji autorka zamieściła przepisy na dania tradycyjnej kuchni polskiej w nowoczesnym bardzo atrakcyjnym ujęciu. Niezwykle klimatyczne zdjęcia przywołują na myśl wspomnienia rodzinnej domowej kuchni.

„Trufla. Same dobre rzeczy.” Patrycja Dolecka. Wydawnictwo Buchmann, cena: ok. 45 zł

„Beauty Food” – dla młodych, pięknych i świadomych

Z tej książki ucieszy się każda nastolatka obsesyjnie dbająca o urodę. I mająca świadomość, że stan jej skóry to wynik skomplikowanych zależności pomiędzy genami, hormonami, środowiskiem i stylem życia. Autorka tej pozycji – Maria Ahlgren – to szwedzka dziennikarka, która przez kilka lat pracowała w Tokio. To tam zetknęła się z koncepcją „beauty food”. W książce dzieli się swoją wiedzą na temat pielęgnacji oraz doświadczeniem w dojściu do zdrowej pięknej cery oraz mnóstwem oryginalnych przepisów na pyszne i zdrowe dania.

„Beauty Food”, Maria Ahlgren, wyd. Prószyński i S-ka, cena 45 zł

„Złota łyżka. 1000 najlepszych przepisów kuchni włoskiej” – dla tradycjonalistów

To pozycja dla każdego, kto kuchnie włoską zna i lubi. Czyli prawie dla każdego. Książka jest skarbnicą wiedzy o włoskich smakach, ale też prawdziwą szkołą gotowania. Na ponad 700 stronach znaleźć można mnóstwo informacji o składnikach, ich pochodzeniu oraz szczegółowo rozpisane przepisy. Autor – Giovanni Ballarini – jest prezydentem honorowym Accademia Italiana della Cucina. Wcześniej był wykładowcą na Uniwersytecie Camerino i profesorem na Uniwersytecie w Parmie. Życie na emeryturze poświęca na pisanie książek o kuchniach świata.

„Złota łyżka. 1000 najlepszych przepisów kuchni włoskiej”, Ballarini Giovanni, Wydawnictwo Jedność, cena: ok. 50 zł

„Ambasada śledzia”- dla patriotów

Na surowo, w occie, oleju, na słono, słodko, smażony, wędzony i marynowany. Śledzie można jeść na wiele sposobów. Każdy, kto lubi śledzie i zostanie obdarowany książką „Ambasada Śledzia”, będzie zachwycony. Znajdzie w niej ponad 50 przepisów na śledzia w zimowych i letnich odsłonach. Od klasyki po ekstrawagancję – jak śledź w truskawkach czy śledziowe lody, a nawet rozdział dla wegetarian – roślinny śledź bez śledzia. A do tego mnóstwo anegdot, żartów i faktów na temat najpopularniejszej w polskiej kuchni rybki.

„Ambasada śledzia”, Marta Sawicka-Danielak, Filip Danielak, Wydawnictwo Zwierciadło, cena: 34,90 zł (na sklep.zwierciadlo.pl)