fbpx

Powstała pierwsza na świecie restauracja, w której serwuje się mięso z hodowli in vitro

Powstała pierwsza na świecie restauracja, w której serwuje się mięso z hodowli in vitro
Fot. materiały prasowe SuperMeat.

Od blisko dziesięciu lat sztaby naukowców pracują nad wytwarzaniem mięsa w warunkach laboratoryjnych i osiągają coraz lepsze rezultaty. The Chicken to pierwsza na świecie restauracja, otwarta w Izraelu, gdzie podaje się wyłącznie „etyczne” mięso.

Pierwszy burger wołowy wyprodukowano już w 2013 r. w Holandii. I chociaż na świecie powstają wciąż kolejne startupy, poświęcone hodowli komórkowej, to i tak, pomimo wielu udanych prób, nie udało się jeszcze zastosować tej niekrzywdzącej hodowli komórkowej na większą skalę. Dlatego nowe, udane przedsięwzięcia napawają optymizmem.

Izraelski startup SuperMeat, który uruchomił The Chicken, podkreśla na swojej stronie: „Nasze mięso jest produkowane z wysokiej jakości zdrowych komórek kurczaka, bez udziału inżynierii genetycznej. Jest uprawiany na pożywnej paszy, bez antybiotyków i w środowisku całkowicie wolnym od zanieczyszczeń.”

Powstała pierwsza na świecie restauracja, w której serwuje się mięso z hodowli in vitro
Burger drobiowy SuperMeat (fot. materiały prasowe)

W SuperMeat technolodzy żywności, inżynierowie, biolodzy i szefowie kuchni współpracują z branżą spożywczą i mięsną, aby wytwarzać najwyższej jakości produkty drobiowe, produkowane w sposób zrównoważony i przyjazny dla zwierząt. Ich celem jest rozpowszechnienie tych produktów na większą skalę.

Otwarta w Tel Awiwie restauracja znajduje się obok zakładu produkcyjnego, a goście, poprzez duże okno, łączące oba pomieszczenia, mogą zobaczyć skąd pochodzi mięso, które trafia potem na ich talerz – a wytwarzane jest ono z białka wyhodowanego z komórek rosnących w bioreaktorze (masa mięsa podwaja się co kilka godzin; komórki mają zapewniony tlen, ciepło i paszę).

Restauracja ma w ofercie dwa rodzaje burgera drobiowego SuperMeat. Goście póki co, w ramach eksperymentu, nie muszę płacić za posiłki. Zamiast tego kuchnia testowa prosi o informacje zwrotne na temat produktu.

Filet z kurczaka jest panierowany i smażony w głębokim tłuszczu, dzięki czemu jest chrupiący na zewnątrz, delikatny i soczysty w środku. Ma głęboki smak i aromat kurczaka – mówi Ido Savir, dyrektor generalny i współzałożyciel SuperMeat (źródło: Livekindly).

Powstała pierwsza na świecie restauracja, w której serwuje się mięso z hodowli in vitro
Burger drobiowy SuperMeat (fot. materiały prasowe)

Jeszcze kilka lat temu koszty produkcji takiego mięsa były przeogromne i wynosiły nawet kilkaset tysięcy dolarów (za stek czy burgera!). Jednak obecnie wydatki spadły już do kilkudziesięciu dolarów i nadal są obniżane. Dla przykładu, około 50 dolarów kosztował stek wyhodowany w laboratorium innego izraelskiego startup’a – Aleph Farms, zawierał on cztery rodzaje zwierzęcych komórek (mięśniowe, fibroblasty, tłuszczowe i komórki śródbłonka).

Producenci i naukowcy zgadzają się z pewnością w jednym: stawka przedsięwzięcia jest ogromna. Tym, co zyskamy, produkując mięso w laboratoriach, jest zredukowanie konwencjonalnej hodowli zwierząt, a co za tym idzie: oszczędność wody, zmniejszenie emisji gazów cieplarnianych, ochrona naturalnych obszarów, a przede wszystkim zaprzestanie zabijania zwierząt na taką skalę jak obecnie. O tym, jak drastycznie wpływa produkcja mięsa na ocieplenie klimatu, wiemy już od dawna.

  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze