Składniki
- ryba barramundi 600 g
- groszek cukrowy 200 g
- tajska panierka do ryb 100 g
- trawa cytrynowa 3 sztuki
- czosnek 3 ząbki
- pieprz młotkowy 1 gram
- wino ryżowe 0,1 l
- olej 0.1 l
- litr bulionu 0.1 l
- sos ostrygowy 1 łyżka
- sos sojowy jasny 1 łyżka
- sos sezamowy 1 łyżeczka
- cukier 1 łyżeczka
- mąka ziemniaczana 2 g mąki
Sposób przygotowania
Trawę cytrynową w całości kroimy na bardzo drobne kawałki i smażymy w głębokim tłuszczu w woku. Filety rybne marynujemy w soku z cytryny, soli i pieprzu, następnie obtaczamy w tajskiej panierce i smażymy w tym samym głębokim tłuszczu w woku w którym smażyliśmy trawę cytrynową. Na rozgrzanym woku smażymy groszek cukrowy z czosnkiem pokrojonym w kosteczkę i kruszonym pieprzem. Podlewamy winem i odparowujemy. Następnie dodajemy rosół i doprawiamy do smaku przyprawami. Kolejno zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Na środku talerza układamy groszek cukrowy na nim rybę i dekorację z trawy cytrynowej, a talerz dookoła polewamy sosem pieprzowym.
Podsumowanie przepisu