1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Naleśniki z syropem klonowym i pomarańczą

Naleśniki z syropem klonowym i pomarańczą

(Fot. iStock)

Naleśniki ze złotym syropem i cytrusową nutą. Wyglądają niezwykle apetycznie i smakują wybornie. Idealne danie na drugie śniadanie albo na podwieczorek.

Naleśniki z syropem klonowym i pomarańczą

150 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 250 ml mleka 1 jajko 2 łyżki oleju do smażenia 40 g orzechów włoskich 100 ml syropu klonowego sok z pomarańczy

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i sodą.

Dodać mleko i jajko, wymieszać ubijaczką.

Odstawić ciasto na 20 minut.

Na teflonowej patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Ciasto wlewać porcjami, smażyć naleśniki z obu stron na złoto.

Orzechy włoskie posiekać i prażyć przez chwilę.

Syropy klonowy połączyć z sokiem z pomarańczy. Dodać orzechy.

Usmażone naleśniki złożyć w trójkąty i polać ciepłym syropem.

Udekorować plastrami pomarańczy.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze