Psychologia Dążenie do perfekcji może być źródłem cierpienia. O pułapkach perfekcjonizmu rozmawiamy z Marią Rotkiel
Psychologia „Manipulujemy partnerem, żeby nas pokochał. A jaki jest efekt? Dokładnie odwrotny!” – tłumaczy psychoterapeutka Adriana Klos
Spotkania „Co byś sobie młodemu powiedział? »Nie pękaj, rób swoje!«”. Jurek Owsiak w rozmowie z Remigiuszem Grzelą
Moda Madonna na okładce „Vanity Fair” w stroju polskiej projektantki Katarzyny Konieczki. Nasze spotkanie z kostiumografką
Styl Życia Zew Północy. O tym, czego nauczyła ją Północ, opowiada reporterka i fotografka Ilona Wiśniewska
WIDEO Tajemnicze morderstwo w cieniu Kasprowego. Co mają z tym wspólnego Witkacy i Lenin? Odpowiada reżyser „Niebezpiecznych dżentelmenów”
WIDEO „Przesilenie” w Muzeum Narodowym w Warszawie – rozmowa z kuratorami wystawy, Agnieszką Bagińską i Wojciechem Głowackim
Podcasty Podcast „W czułym zwierciadle: schizofrenia”. Odc. 2: O zdrowieniu, terapii, edukacji – rozmowa z psychiatrką Joanną Krzyżanowską-Zbucką
Podcasty Podcast „W czułym zwierciadle: schizofrenia”. Odc. 1: Rozszczepiony umysł. Rozmowa z psychiatrką prof. dr hab. n. med. Agatą Szulc
Zwierciadlo.pl > Kuchnia Kuchnia Słodka zapiekanka rycerska redakcja 13 września 2012 Składnikibrioszka (250 gr) 6 kromekgruszka 1-2 sztukimasło 1 łyżka cukier 1+ 3 łyżki sok z cytryny 4 łyżki budyń waniliowy 1 opakowanie na 500 ml mleka mleko 500 mljajka średnie 3 sztuki orzechy włoskie 50 g suszone żurawiny 80 gcukier puder 1 łyżka Sposób przygotowania Pokrojone brioszki rozkladamy na blasze wcześniej rogrzanego piekarnika (200 stopni, termoobieg – 175, piekranik gazowy – poziom3) i lekko podpiekamy. W miedzyczasie myjemy gruszki i kroimy na talarki. Na patelni rozgrzewamy masło, posypujemy 1 łyżką cukru i dodajemy pokrojone gruszki, pieczemy aż lekko zmiękną. Skrapiamy sokiem z cytryny i zdejmujemy z ognia. Budyń, mleko, jajka, 3 łyżki cukru oraz szczyptę soli mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przygotowane brioszki zanurzamy w przygotowanej masie, a następnie razem z gruszkami rozkładamy w naczyniu żaroodpornym. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki i wraz z żurawiną posypujemy przygotowaną zapiekankę. Całość polewamy pozostałą masą mleczno-budyniową. Zapiekankę wkładamy do piekarnika ( temperatura jak w pkt. 1) i pieczemy 20-25 Minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem ZAMÓW WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
Kristóf Szabó, gwiazda baletu: „Cukrzyca – choć wszystko się zmienia, nie trzeba z niczego rezygnować”