Na jesienne i zimowe poranki i wieczory polecam tradycyjną meksykańską czekoladę do picia z kaszką kukurydzianą.
Składniki
- woda 3 szklanki
- cynamon 2 laski każda po 5 cm
- anyż 1 gwiazdka
- kaszka kukurydziana 50 g
- mleko ryżowe, sojowe lub orkiszowe 2 szklanki
- gorzka czekolada dobrej jakości 100 g
- brązowy cukier, moze byc muscovado 50 g
Sposób przygotowania
W dużym garnku zagotować wodę z laskami cynamonu i gwiazdą anyżu. Zdjąć z ognia, przykryć. Po 10 min. wyjąć cynamon i anyż, ponownie postawić na małym ogniu i powoli dodawać kaszkę kukurydzianą. Mieszać aż składniki się połączą. Wtedy dodać mleko, czekoladę i cukier.Całość podgrzewamy naśrednim ogniu ok. 10 -15 minut, mieszamy aż czekolada i cukier się rozpuszczą. Podajemy gorące.
Dlaczego powinniśmy jeść kasze?
Czytaj tutaj.