Składniki
- jabłka 2 sztuki
- pomarańcza czerwona tarocco 1 sztuka
- rodzynki 20 gr
- masło 10 gr
- rum 10 ml
- białe wino wytrawne 70 ml
- cukier 50 gr
- wanilia w lasce 1/4
- imbir szczypta
- cynamon szczypta
Sposób przygotowania
Krok 1 : Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie,aromatyzowanej rumem - czas 20 minut.
Krok 2: Skórkę z pomarańczy i pomarańczę pokroić na drobną kostkę.Smażyć na 1
łyżce masła. W połowie smażenia dodać 1 łyżkę cukru i smażyć aż wyparuje sok,
mieszając dość często.
Krok 3: Smażoną pomarańczę połaczyć z odciśniętymi z wody rodzynkami.
Jabłka obrać, lecz nie całe, zostawić na dole 1/4 skórki. Chroni ona spód
jabłka,dzieki czemu nie rozleci się ono podczas pieczenia. Wydrążyć gniazda
nasienne z jabłek.
Polac jabłko sokiem ze swieżej pomarańczy by nie brązowiało.
Krok 4: Do środka jabłka wożyć po "listku" masła. Wypełnić
pomarańczowo-rodzynkową masą.
Krok 5: Jabłka włożyć do foremki do pieczenia, posypać cukrem, cynamonem i
imbirem. Polać białym winem. Do foremki włożyć kawałek laski wanili i plasterek
pomarańczy. Przykryć folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika 180
stopni na pół godziny.
Krok 6: Wyjąć jabłka z piekarnika. Soku, który się wytworzył podczas pieczenia
jabłek w foremce nie wylewamy, wręcz przeciwnie wlewamy go na patelnie i na
dużym ogniu cały czas mieszając doprowadzamy go do lukrowej konsystencji.
Krok 7 : Tak przygotowany lukier nakładamy na talerz (1-2 łyżki).Na niego
położyć upieczone jabłko, polewamy go jeszcze 1 łyżką tego samego lukru. Można
podawać z łyżką bitej śmietany.
Podsumowanie przepisu
To przepis wyróżniony w naszym konkursie "Przez żołądek do serca" - jego autorką jest pani Iwona Drwal.