Składniki
- dobra, ciemna czekolada (min 70 proc) 80 g
- masło 50 g
- jajko 1 szt
- żółtko 1 szt
- cukier 25 g
- sól mała szczypta
- mąka 1 łyżka
- esencja waniliowa 1/4 łyżeczki
- cukier puder
- masło i kakao do przygotowania foremek
- SOS:
- mrożone maliny 1/2 szklanki
- cukier 2 łyżki
- różowy pieprz szczypta
Sposób przygotowania
Dwa ramekiny wysmaruj masłem, oprósz gorzkim kakao. Nagrzej piekarnik
do 220 stopni. W misce ustawionej na rondelku z wolno gotującą się woda roztop
czekoladę z masłem, od czasu do czasu je mieszając. Gdy czekolada i
masło się połączą, zdejmij miskę z garnka i odstaw do przestudzenia.
Za pomocą miksera ubij jajko, żółtko, cukier i esencję waniliową na
puszystą, jasną masę. Dodaj sól i mąkę i wymieszaj. Dodaj masę
jajeczną do roztopionej czekolady i delikatnie wymieszaj łopatką, aż
do połączenia składników. Przelej masę do przygotowanych ramekinów (do
3/4 wysokości), wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz10 minut.
W międzyczasie - jeśli chcesz - przygotuj sos: w rondelku podgrzej
maliny z cukrem i szczypta pieprzu, aż owoce zamienią się w gęstą
konfiturę.
Upieczony fondant wyjmij z piekarnika, odstaw na 1 minutę po czym,
uważając, by się nie poparzyć, przełóż na talerzyk do góry dnem.
Oprócz cukrem pudrem i natychmiast podawaj - sam lub z sosem
malinowym.
Podsumowanie przepisu
Wbrew pozorom czekoladowy fondant nie jest wielce skomplikowanym deserem. Składa się z zaledwie kilku składników - dlatego kluczowe jest zadbanie o ich jakość. Cała sztuk opiera się tu na czasie - ciastko trzeba wyjąc z piekarnika nie za wcześnie, ani nie za późno - tylko wówczas fondant uzyska pożądaną konsystencję, będzie upieczony z zewnątrz, a w środku będzie skrywał wnętrze z płynnej, ciemnej czekolady. W cenie jest prostota, więc fondant wystarczy oprószyć cukrem pudrem, który nieco osłodzi mocno czekoladowy deser. Jednak w wyjątkowych sytuacjach można go podać z prostym malinowym sosem z malin, lekko doprawionych różowym pieprzem -pisze Małgorzata Minta, autorka przepisu.