Składniki
- mleko 600 ml
- wanilia
- jaja 4 sztuki
- cukier 40 g
- Ciasto czekoladowe:
- czekolada gorzka 200 g
- masło 150 g
- cukier 150 g
- jaja 3 sztuki
- mąka 100 g
- proszek do pieczenia łyżeczka
- sól szczypta
- cukier 200 g
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C., następnie rozpuść czekoladę i masło w kąpieli wodnej. Dodaj 150 gr cukru i 3 ubite jajka. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, odrobinę soli, całość połączyć z czekoladą.
Przygotowanie flan: W misce wymieszaj 4 jajka, 40 g cukru, mleko i wanilię. Foremki posmarować masłem i oprószyć mąką. Przygotować karmel i wlać go do foremki. Dodać ciasto czekoladowe i polać go flan.
Tak przygotowaną całość przykryj folią aluminiową, zapiec w kąpieli wodnej przez 40 min w temperaturze 180 stopni C.