Składniki
- mąka pszenna 500 g
- sól pół łyżeczki
- cukier 2 łyżki
- drożdże 30 g
- masło 50 g
- mleko 250 ml
- jajko 1
- cukier wanilinowy 1 opakowanie
Sposób przygotowania
Dodatkowo do dekoracji:
- 1 żółtko
- 1 łyżka wody
-sezam
- czekolada
Drożdże rozrobić w ciepłym mleku z cukrem i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do dużej miski, wsypać cukier, sól, cukier z wanilią i kardamonem oraz drożdże i wymieszać. Dodać miękkie masło i jajko, a następnie wyrabiać przez 10 min.
Włożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub do momentu, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i zagniatać przez 2 - 3 minuty. Podzielić na 16 równych kawałków i formować ptaszki.
Najpierw z każdej porcji ciasta utoczyć wałeczek o długości 20-25 cm.
Zrobić węzełek z jednej strony z krótszym "ogonkiem", a z drugiej z dłuższym.
Z krótszego uformować głowę z dzióbkiem, a dłuższy trochę rozpłaszczyć i ponacinać nożem tworząc ogon ptaszka.
Poukładać na lekko natłuszczonej blaszce i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 210 st.C.
Żółtko wymieszać z wodą i posmarować wyrośnięte bułeczki. Posypać sezamem. Piec 10-15 minut z termoobiegiem na złoty kolor. Po upieczeniu i wystygnięciu udekorować oczy i dziubek roztopiona czekoladą.