Większość serów zyskuje dodatkowe walory po poddaniu ich obróbce cieplnej. Do francuskich tart – z quiche lorraine na czele – idealny będzie gruyère, comté lub bursztyn.
W zawrotnej ilości…
|Większość serów zyskuje dodatkowe walory po poddaniu ich obróbce cieplnej. Do francuskich tart – z quiche lorraine na czele – idealny będzie gruyère, comté lub bursztyn.
W zawrotnej ilości…
|Większość serów zyskuje dodatkowe walory po poddaniu ich obróbce cieplnej. Do francuskich tart – z quiche lorraine na czele – idealny będzie gruyère, comté lub bursztyn.
W zawrotnej ilości…
|Większość serów zyskuje dodatkowe walory po poddaniu ich obróbce cieplnej. Do francuskich tart – z quiche lorraine na czele – idealny będzie gruyère, comté lub bursztyn.
W zawrotnej ilości…
|Większość serów zyskuje dodatkowe walory po poddaniu ich obróbce cieplnej. Do francuskich tart – z quiche lorraine na czele – idealny będzie gruyère, comté lub bursztyn.
W zawrotnej ilości…
|Większość serów zyskuje dodatkowe walory po poddaniu ich obróbce cieplnej. Do francuskich tart – z quiche lorraine na czele – idealny będzie gruyère, comté lub bursztyn.
W zawrotnej ilości…
Większość serów zyskuje dodatkowe walory po poddaniu ich obróbce cieplnej. Do francuskich tart – z quiche lorraine na czele – idealny będzie gruyère, comté lub bursztyn.
W zawrotnej ilości…
Składniki
- Ciasto
- mąka 300 g
- masło 150 g
- żółtko 1 sztuka
- cukier 1 płaska łyżeczka
- sól 1 płaska łyżeczka
- zimna woda 30–50 ml
- Nadzienie
- lekko wędzony boczek/bekon bekonu pokrojony w kostkę 200 g
- całe jaja 5 sztuk
- żółtko 1 sztuka
- tarty gruyère, comté, bursztyn 250 g
- kremówka 350 ml
- mleko 150 ml
- świeżo mielona gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
- świeżo mielony pieprz, sól
Sposób przygotowania
- Do mąki dodaj sól i cukier, wymieszaj. Dodaj masło pokrojone w kostkę i żółtko. Palcami wcieraj mąkę w masło, aż powstanie coś na kształt mokrego piasku. Dolej trochę zimnej wody – tak by ciasto udało się zagnieść i uformować.
- Owiń folią i włóż do lodówki na ok. 40 min. Usmaż boczek.
- Rozwałkuj ciasto i włóż do formy na tartę. Ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem do pieczenia, obciążonym np. suchą fasolą.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 st. przez ok. 35–40 min (po 20 min zdejmij papier).
- Na cieście rozrzuć boczek i rozsyp większość sera. Zalej miksturą złożoną z reszty składników nadzienia.
- Piecz przez 15 min w 220 st., kolejne 20 min – w 200 st., tuż przed wyjęciem posyp resztą sera.
- Quiche podawaj ciepły, nie gorący.