1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM JOGURTOWYM

Zobacz galerię 3 zdjęcia
Pyszne, wilgotne ciasto czekoladowe pod pierzynką jogurtową o kokosowo-migdałowym smaku. Wierzch posypany płatkami migdałowymi i okruchami czekoladowych ciasteczek. Ciasto wspaniale smakuje oraz pięknie prezentuje się na stole.

Składniki
  • masło 120 g
  • gorzka czekolada 100 g
  • mleczna czekolada 100 g
  • jajka 4 szt
  • mąka tortowa 10 łyżek
  • cukier 9 łyżek
  • woda 4 łyżki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • jogurt Bakoma o kokosowo-migdałowym smaku 3 sztuki
  • kremówka 250 g
  • aromat migdałowy kilka kropel
  • śmietanfiks 1 sztuka
  • płatki migdałowe 50 g
  • pokruszone ciasteczka czekoladowe kilka sztuk
Sposób przygotowania
  • Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło, wymieszać i ostudzić.
  • Jajka utrzeć z cukrem do białości, dodać przestudzoną czekoladę, mąkę i proszek do pieczenia. Dobrze utrzeć.
  • Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (tylko dno).
  • Wylać ciasto i wstawić do nagrzanego do 170 stopni (termoobieg) piekarnika, ciasto piec przez około 35 minut.
  • Kremówkę dobrze schłodzić a następnie ubić na sztywno, pod koniec dodać jogurty, aromat i śmietanfiks.
  • Masę wyłożyć na ostudzone ciasto i wyrównać.Wierzch ciasta ozdobić płatkami migdałowymi i okruchami ciastek.
  • Następnie ciasto schłodzić
Ciasto powinno być przechowywane w lodówce.
Podsumowanie przepisu
 

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze