W połączeniu z letnimi warzywami i odpowiednim dresingiem sałatka z kaszki kuskus świetnie sprawdzi się jako lunch w upalne dni, jako dodatek do grilla, a także jako przekąska na spotkanie z przyjaciółmi. |W połączeniu z letnimi warzywami i odpowiednim dresingiem sałatka z kaszki kuskus świetnie sprawdzi się jako lunch w upalne dni, jako dodatek do grilla, a także jako przekąska na spotkanie z przyjaciółmi.
Składniki
- Składniki sałatki:
- Kasza kuskus 1 szklanka
- Ogórek zielony 1 szt.
- Ser feta 100 g
- Orzechy włoskie
- Pietruszka do ozdoby
- Składniki dresingu:
- Olej rzepakowy – Quicker
- Cytryna
- Sól i pieprz
- Cukier
Sposób przygotowania
- Kaszę kuskus wsypujemy do miski i zalewamy wrzącą wodą ponad poziom kaszy, całość odstawiamy na moment, aż kasza wchłonie całą wodę (możemy kaszę odrobinę posolić).
- Ogórek myjemy i kroimy w cienkie plasterki, a ser feta w drobną kostkę.
- Orzechy włoskie po sparzeniu i obraniu ze skorupki posiekaj na drobniejsze cząstki.
- W osobnym naczyniu przygotuj dresing: 3 łyżki oleju rzepakowego, do tego kilka kropli soku z cytryny, sól, pieprz oraz szczypta cukru.
- Wszystkie składniki wraz z ostudzoną kaszą wrzuć do jednej miski i dokładnie wymieszaj, polej dresingiem i ponownie wymieszaj.
- Na górę możesz położyć kilka orzechów włoskich i listków pietruszki do ozdoby .