„Przysmaki Ojca Mateusza. Domowa kuchnia Natalii” to świeżo opublikowana książka – nie tylko kulinarna. Filmowa gospodyni barwnym językiem opisuje życie plebanii, jej mieszkańców i gości, a przy okazji przywołuje przepisy na przygotowywane przez siebie potrawy.|„Przysmaki Ojca Mateusza. Domowa kuchnia Natalii” to świeżo opublikowana książka – nie tylko kulinarna. Filmowa gospodyni barwnym językiem opisuje życie plebanii, jej mieszkańców i gości, a przy okazji przywołuje przepisy na przygotowywane przez siebie potrawy.|„Przysmaki Ojca Mateusza. Domowa kuchnia Natalii” to świeżo opublikowana książka – nie tylko kulinarna. Filmowa gospodyni barwnym językiem opisuje życie plebanii, jej mieszkańców i gości, a przy okazji przywołuje przepisy na przygotowywane przez siebie potrawy.|„Przysmaki Ojca Mateusza. Domowa kuchnia Natalii” to świeżo opublikowana książka – nie tylko kulinarna. Filmowa gospodyni barwnym językiem opisuje życie plebanii, jej mieszkańców i gości, a przy okazji przywołuje przepisy na przygotowywane przez siebie potrawy.|„Przysmaki Ojca Mateusza. Domowa kuchnia Natalii” to świeżo opublikowana książka – nie tylko kulinarna. Filmowa gospodyni barwnym językiem opisuje życie plebanii, jej mieszkańców i gości, a przy okazji przywołuje przepisy na przygotowywane przez siebie potrawy.|„Przysmaki Ojca Mateusza. Domowa kuchnia Natalii” to świeżo opublikowana książka – nie tylko kulinarna. Filmowa gospodyni barwnym językiem opisuje życie plebanii, jej mieszkańców i gości, a przy okazji przywołuje przepisy na przygotowywane przez siebie potrawy.|„Przysmaki Ojca Mateusza. Domowa kuchnia Natalii” to świeżo opublikowana książka – nie tylko kulinarna. Filmowa gospodyni barwnym językiem opisuje życie plebanii, jej mieszkańców i gości, a przy okazji przywołuje przepisy na przygotowywane przez siebie potrawy.|„Przysmaki Ojca Mateusza. Domowa kuchnia Natalii” to świeżo opublikowana książka – nie tylko kulinarna. Filmowa gospodyni barwnym językiem opisuje życie plebanii, jej mieszkańców i gości, a przy okazji przywołuje przepisy na przygotowywane przez siebie potrawy.|„Przysmaki Ojca Mateusza. Domowa kuchnia Natalii” to świeżo opublikowana książka – nie tylko kulinarna. Filmowa gospodyni barwnym językiem opisuje życie plebanii, jej mieszkańców i gości, a przy okazji przywołuje przepisy na przygotowywane przez siebie potrawy.|„Przysmaki Ojca Mateusza. Domowa kuchnia Natalii” to świeżo opublikowana książka – nie tylko kulinarna. Filmowa gospodyni barwnym językiem opisuje życie plebanii, jej mieszkańców i gości, a przy okazji przywołuje przepisy na przygotowywane przez siebie potrawy.|„Przysmaki Ojca Mateusza. Domowa kuchnia Natalii” to świeżo opublikowana książka – nie tylko kulinarna. Filmowa gospodyni barwnym językiem opisuje życie plebanii, jej mieszkańców i gości, a przy okazji przywołuje przepisy na przygotowywane przez siebie potrawy.|„Przysmaki Ojca Mateusza. Domowa kuchnia Natalii” to świeżo opublikowana książka – nie tylko kulinarna. Filmowa gospodyni barwnym językiem opisuje życie plebanii, jej mieszkańców i gości, a przy okazji przywołuje przepisy na przygotowywane przez siebie potrawy.|„Przysmaki Ojca Mateusza. Domowa kuchnia Natalii” to świeżo opublikowana książka – nie tylko kulinarna. Filmowa gospodyni barwnym językiem opisuje życie plebanii, jej mieszkańców i gości, a przy okazji przywołuje przepisy na przygotowywane przez siebie potrawy.|„Przysmaki Ojca Mateusza. Domowa kuchnia Natalii” to świeżo opublikowana książka – nie tylko kulinarna. Filmowa gospodyni barwnym językiem opisuje życie plebanii, jej mieszkańców i gości, a przy okazji przywołuje przepisy na przygotowywane przez siebie potrawy.|„Przysmaki Ojca Mateusza. Domowa kuchnia Natalii” to świeżo opublikowana książka – nie tylko kulinarna. Filmowa gospodyni barwnym językiem opisuje życie plebanii, jej mieszkańców i gości, a przy okazji przywołuje przepisy na przygotowywane przez siebie potrawy.|„Przysmaki Ojca Mateusza. Domowa kuchnia Natalii” to świeżo opublikowana książka – nie tylko kulinarna. Filmowa gospodyni barwnym językiem opisuje życie plebanii, jej mieszkańców i gości, a przy okazji przywołuje przepisy na przygotowywane przez siebie potrawy.|„Przysmaki Ojca Mateusza. Domowa kuchnia Natalii” to świeżo opublikowana książka – nie tylko kulinarna. Filmowa gospodyni barwnym językiem opisuje życie plebanii, jej mieszkańców i gości, a przy okazji przywołuje przepisy na przygotowywane przez siebie potrawy.|„Przysmaki Ojca Mateusza. Domowa kuchnia Natalii” to świeżo opublikowana książka – nie tylko kulinarna. Filmowa gospodyni barwnym językiem opisuje życie plebanii, jej mieszkańców i gości, a przy okazji przywołuje przepisy na przygotowywane przez siebie potrawy.|„Przysmaki Ojca Mateusza. Domowa kuchnia Natalii” to świeżo opublikowana książka – nie tylko kulinarna. Filmowa gospodyni barwnym językiem opisuje życie plebanii, jej mieszkańców i gości, a przy okazji przywołuje przepisy na przygotowywane przez siebie potrawy.|„Przysmaki Ojca Mateusza. Domowa kuchnia Natalii” to świeżo opublikowana książka – nie tylko kulinarna. Filmowa gospodyni barwnym językiem opisuje życie plebanii, jej mieszkańców i gości, a przy okazji przywołuje przepisy na przygotowywane przez siebie potrawy.
Piernik z mąki żytniej
Składniki
- mąka żytnia pytlowa 4 i 1/2 szklanki
- jajka 6 sztuk
- masło 30 dkg
- naturalny miód (najlepiej spadziowy) 1 szklanka
- cukier 1/2 szklanki
- mleko 1 szklanka
- soda 3 łyżeczki
- przyprawa korzenna do piernika 2 łyżeczki
Sposób przygotowania
- Oddzielamy żółtka od białek, ucieramy masło z cukrem i kolejno dodajemy żółtka.
- Do utartej masy dodajemy szklankę miodu, sodę i przyprawy, mąkę oraz mleko.
- Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do utartej masy piernikowej. Delikatnie mieszamy.
- Ciasto wlewamy do posmarowanej tłuszczem brytfanny, wstawiamy do rozgrzanego do temperatury 160° C piekarnika z termoobiegiem, bez termoobiegu - 180°C (a najlepiej pieca chlebowego) i pieczemy przez 1 godzinę.
Przepis pochodzi z książki „Przysmaki Ojca Mateusza. Domowa kuchnia Natalii”, Wydawnictwo Zwierciadło, 2014