Dziś żegnamy karnawał. W tradycyjnym menu na ostatki powinno znaleźć się coś słodkiego. Jak zrobić domowe babeczki kajmakowe z migdałami?
Składniki na 12 babeczek:
150 g masła
6 białek
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka cukru pudru
100 g migdałów
460 g kajmaku tradycyjnego
ew. bita śmietana do dekoracji
Z białek ubijamy delikatną, ale nie sztywną pianę. Przesiewamy mąkę i cukier puder. Dodajemy do ubitych białek, mieszamy delikatnie. Wlewamy roztopione, wystudzone masło. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Gotowe ciasto przekładamy do foremek. Napełniamy do połowy. Do każdej z babeczek dodajemy masę kajmakową i wkładamy po trzy migdały. Foremki uzupełniamy pozostałym ciastem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut, do momentu, gdy kajmak zacznie wypływać z babeczek.