Bobik to wschodnioazjatycka odmiana bobu, która różni się od swojego kuzyna wyglądem. Ma wyższą łodygę, dłuższe liście i nasiona w czerwonym oraz brunatnym kolorze. Z powodu dużej ilości białka bobik nazywany jest „mięsem ubogich”.
W krajach orientu bobik stanowi podstawę diety warzywnej. Jest to roślina o dużych wymaganiach glebowych oraz wodnych, ale warta wysiłków uprawy, ponieważ zawiera dużo białka: aż od 26% do 32%. Białko to charakteryzuje się przede wszystkim wysoką wartością biologiczną i szeroką przydatnością żywieniową. Bobik może więc być doskonałą alternatywą dla produktów pochodzenia zwierzęcego.
Jest idealnym składnikiem diety osób, które muszą ograniczyć spożycie bogatego w niezdrowe kwasy tłuszczowe mięsa, a także wegetarian czy wegan. Bogaty w potas i błonnik sprzyja także redukcji cholesterolu we krwi, a dzięki niewielkiej zawartości tłuszczu doskonale sprawdza się w diecie odchudzającej.
Oto prosty przepis na sałatkę z bobikiem w roli głównej
Składniki
½ główki sałaty lodowej
papryka żółta
papryka czerwona
ogórek zielony
oliwki
przyprawa kumin
puszka bobiku gotowanego (np. marki Jasmeen)
Składniki na sos:
ząbek czosnku
sól i pieprz
łyżeczka melasy z granatów lub musztarda
½ łyżeczki miodu
sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania
Gotowany bobik wkładamy do rondelka, następnie podgrzewamy na małym ogniu. W tym czasie kroimy drobno składniki na sałatkę. Następnie przygotowujemy sos. Ząbek czosnku tłuczemy w moździerzu, dodajemy łyżeczkę melasy z granatów lub zamiennie trzy łyżeczki musztardy. Wciskamy sok z połowy cytryny, dodajemy ½ łyżeczki miodu, a na koniec odrobinę soli i pieprzu dla poprawienia smaku. Pokrojone składniki na sałatkę mieszamy z sosem. Następnie porcję ciepłego bobiku wykładamy na talerz, a na niego kładziemy sałatkę, którą obficie posypujemy kminem.